Войната в Украйна : Ситуацията на източния фронт се е влошила

Откакто президентът Владимир Путин беше преизбран на изборите през март, Русия засили атаките си

Новини
21:02 - 13 Април 2024
7675
Войната в Украйна: Ситуацията на източния фронт се е влошила

Главнокомандващият украинската армия генерал-полковник Олександър Сирски заяви днес, че ситуацията на източния фронт се е влошила през последните дни, като Русия е засилила щурмовете с бронирана техника и че се водят боеве за контрол над селище западно от опустошения град Бахмут, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Изявлението на Сирски повече от две години след началото на инвазията на Русия показва все по-мрачното настроение в Киев, тъй като жизненоважната военна помощ на САЩ, която Киев очакваше да получи преди месеци, остава блокирана в Конгреса, отбелязва Ройтерс.

Сириски каза, че е пътувал до проблемната част от фронта, за да я стабилизира, докато руските щурмови части използват танкове и бронетранспортьори, възползвайки се от сухото и топло време, което им позволява да маневрират по-лесно.

„Ситуацията на източния фронт през последните дни стана значително по-напрегната. Това е свързано преди всичко със значителното активизиране на настъпателните дейности на врага след президентските избори в Русия“, написа той в социалната мрежа „Телеграм“.

Откакто президентът Владимир Путин беше преизбран на изборите през март, Русия засили атаките си срещу Украйна и нанесе три масирани въздушни удара по енергийната ѝ система, разрушавайки електроцентрали и подстанции.

Забавянето на военната помощ от Запада оставя Украйна уязвима от въздушни нападения и отстъпваща по отношение на въоръжението на бойното поле. През последните седмици Киев отправя все по-отчаяни призиви за доставката на противовъздушни ракети. 

Сирски допълни, че руските сили понасят големи загуби по време на атаките, но понякога постигат тактически напредък.

По-рано канали в социалните мрежи съобщиха за падането на източноукраинското село Богдановка, западно от Бахмут, което накара днес министерството на отбраната в Киев да излезе с официално опровержение, като същевременно призна, че боевете в района са ожесточени.

„Вражеските щурмови групи достигнаха покрайнините на селището. Богадановка е под контрола на силите за отбрана“, пише в документа.

Селището е разположено североизточно от град Часов Яр, контролирана от украинските сили твърдина, която Русия се опитва да достигне, след като през февруари превзе разположения на юг град Авдеевка.

Сирски заяви, че руските бронетанкови щурмови групи атакуват украинските позиции край Лиман и Бахмут и че използват десетки танкове и бронетранспортьори в опит да пробият отбраната в района на Покровск.

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна заяви, че единствено технологично предимство над Русия може да позволи на Киев „да отнеме стратегическата инициатива“ от по-добре въоръжения си и по-многочислен противник.

Той призова за по-добра подготовка на войниците, по-специално пехотинците, обръщайки внимание на украинските проблеми с живата сила. По-рано тази седмица украинската Върховна рада прие законопроект за реформа на правилата за мобилизация. Президентът Зеленски също така подписа миналата седмица закон, с който възрастта за наборна служба в армията се понижава от 27 на 25 г.