Войната за постовете започва с клетвата на Народното събрание

Политика
08:26 - 03 Декември 2021
4352
Войната за постовете започва с клетвата на Народното събрание

Войната за постовете в бъдещия кабинет, а и в самия парламент, започва с клетвата на новите 240 депутати днес. Докато и четирите преговарящи формации - Продължаваме промяната, БСП, ИТН и ДБ твърдят пред микрофоните, че първо чистят политиките и мерките, заложени в бъдещото коалиционно споразумение, а темата за имената не е на дневен ред, стана ясно минути преди старта на 47-ото НС, че има неразбирателство по отношение на фигурите. 

В последните дни се завъртя писмо из вътрешните структури на ДСБ (в състава на ДБ - б.р.), според което се предлага ротационно председателство на законодателния орган, като първа да го поеме била предложена шефката на БСП Корнелия Нинова. Вчера тя отрече, че така ще изглежда спогодбата, но не затвори вратата, че е възможно да застане начело на президиума. 

Днес обаче от ПП обявиха, че си имат собствена кандидатура за шеф на НС, като най-упорито се спряга името на млад юрист. 

Преди фигурите на двете дами да започнат да циркулират спекулативно из медийните канали, се появи съобщение, че начело на НС застава за трети пореден път Ива Митева от ИТН и в това нямало съмнение. 

В същото време Любомир Каримански от партията на Слави Трифонов каза: 

"Готови сме с експертиза да поемем всяко едно министерство. Необходимо е с уважение към победителя към тези избори той да конструира рамката, за да може да знаем къде се отрежда нашето място в хода на преговорите.

„Експертните групи приключиха и предстои решение за структуриране на кабинет. Лидерските срещи са в ход. Нямам представа кой ще бъде излъчен за председател на НС от най-голямата парламентарна група“, добави той.