ВОЙНАТА: Защитниците на Мариупол не се предават

Актуални новини
10:14 - 18 Април 2022
2947
ВОЙНАТА: Защитниците на Мариупол не се предават

Русия продължава да обстрелва украински градове, като Киев съобщи, за пет жертви и 13 ранени в Харков. Властите в Миколаев, край Одеса, също съобщават за ракетни атаки.

Руските сили там блокират руските опита да напреднат към Одеса.

Кореспондентът на Би Би Си Джо Инууд в Днепър съобщава, че сирените за въздушно нападение вече се чуват почти постоянно в цяла Източна Украйна.

Мариупол продължава да е обсаден, но останалите там украински войници отказват да го напуснат, въпреки че руските сили им дадоха ултиматум.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба твърди, че руската страна е решена “да изравни града със земята на всяка цена“.

Зеленски обвини Москва в изтезания

Украинският президент Владимир Зеленски каза, че руските войски в Южна Украйна извършват изтезания и отвличания и призова света да реагира на това.

Там са изградени помещения за изтезания, каза Зеленски в обръщение към нацията. Те отвличат представители на местните власти, посочи той.

Зеленски каза, че хуманитарната помощ се краде, заради което има глад. В окупираните части на Херсонска и Запорожка области "руснаците създават сепаратистки държави и въвеждат руската валута - рублата", каза той, цитиран Асошиейтед прес.

Той посочи, че планираната руска офанзива в Източна Украйна "ще започне в близко бъдеще".

Зеленски отново призова за засилване на санкциите срещу Русия, включително върху целия ѝ банков сектор и петролната индустрия.