Войници и матроси стават вече и 40-годишните

Каракачанов бори дефицита в армията с нови мерки - вдига възрастта за редници

Топ
14:18 - 07 Януари 2020
1403
Войници и матроси стават вече и 40-годишните

Войници и матроси вече могат да стават и кандидати до 40-годишна възраст. Това предвиждат промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, предложени от ведомството на Красимир Каракачанов навръх Богоявлние, когато бяха осветени бойните ни знамена.

Според проектозакона, който тепърва ще мине през обществено обсъждане преди да бъде разпределен на ресорната комисия в Народното събрание, пределната възраст за новите кадри на армията се вдига с 12 години. Досега войници и матроси можеха да станат само кандидати, ненавършили 29 години. 

В мотивите си армейското министерство посочва, че само с непопулярни мерки като тази може да се пребори кризата с дефицита на кадри във Въоръжените сили. 

Според МО в рамките на кампанията е имало желаещи да постъпят на военна служба, които са по-възрастни от 28 години, а на места за едно място в поделение има по над 30 кандидати. 

Законовите промени предвиждат и увеличаване с три години на пределната възраст за военна служба.

Войниците и матросите ще служат до 49 години, а четиризвездните генерали и адмирали – до 65. Освен това пенсионерите ще могат да останат по закона в системата до 3 години, но по предложение на министъра, отбелязва и сайтът "Медиапул".