Волен иска всички социолози на отчет пред антикорупционната комисия

Лидерът на "Атака" подозира експертите в данъчни нарушения, корупция и пране на пари

Политика
16:29 - 05 Юли 2019
2084
Волен иска всички социолози на отчет пред антикорупционната комисия

Собствениците на социологически агенции да станат част от списъка със задължените да подават декларации пред антикорупционната комисия, предвиждат промени в едноименния закон, внесени в парламента от депутати от "Атака", начело с лидера Волен Сидеров. Според тях социолозите трябва да се отчитат като лица, заемащи висши публични длъжности. От "Атака" подозират, че социолозите често вършат данъчни нарушения, корупция, пране на пари и търговия с влияние.

Ако промените бъдат приети, собствениците на агенции ще бъдат приравнени на президента, премиера, министрите, депутатите и всички висши чиновници, задължени да подават декларации. Промените обаче ще засегнат и служителите в самите агенции, съгласно нов текст в преходните и заключителните разпоредби, който ги приравнява към задължените държавни служители. На практика те също ще бъдат задължени да подават декларации за имущество и конфликт на интереси, пише "Медиапул". 

От "Атака" посочват, че собствениците на социологически агенции формират общественото мнение, създават стандарти в мисленето на хората и дават морални оценки. Затова е важно работата им да е по-прозрачна.

"Собствениците на социологическите агенции, а и служителите в тях, понякога са хора с голяма известност и гражданите често и неслучайно се интересуват от обстоятелства, свързани с тях, с техните доходи и имущества, които до момента са скрити и неясни за обществото. Говори се за огромни и неприлични по размер доходи и имущества на някои от тях и осветляването им ще бъде само от полза за спиране на спекулациите", пише в мотивите към законопроекта.

От "Атака" не сочат данни или факти, но употребяват фрази като "говори се" и "известно е". Народните представители твърдят:

"Известно е, че поради естеството на своята дейност, структурните и технологични особености, собствениците на социологически агенции много често осъществяват нарушения на данъчното законодателство, свързани с пране на пари, търговия с влияние и редица корупционни практики. Необходимо е осветляване на паричните потоци, които влизат и излизат от социологическите агенции и създаване на допълнителни механизми, кото досега не се съдържат в текущото законодателство за осъществяване на институционален и обществен контрол".

След тези аргументи от "Атака" подчертават, че след приемането на новите текстове държавният бюджет няма да бъде натоварен. Единствено КПКОНПИ ще получи още едно задължение за проверка, но то ще е незначително.

"Декларирането на имуществата и доходите на собствениците на социологическите агенции ще бъде важна стъпка за постигането на по-голяма прозрачност, за по-успешна борба със задкулисието, както и за по-нататъшно изясняване на това кой какъв е в българския обществен и политически живот, в който активни участници са и самите те", пише в мотивите.