Волен Сидеров поиска спешна ревизия на "Информационно обслужване" (НА ЖИВО)

Лидерът на "Атака" настоя Радев да повлияе за одит на държавната фирма преди изборите

Политика
16:06 - 12 Януари 2021
3157
Волен Сидеров поиска спешна ревизия на "Информационно обслужване" (НА ЖИВО)

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска от президента Румен Радев съдействие за спешна ревизия на държавната фирма "Информационно обслужване" преди предстоящите парламентарни избори. Държавният глава покани атакистите като последната по сила парламентарно представена сила на кръга консултации за вота, който провежда от дни. Сидеров предостави извадка за фантомни избиратели, която даде на президента. Става въпрос за огромно разминаване по данните на НСИ и ЦИК. 

Сидеров настоя, че в Информационно обслужване се ширела тежка шуробаджанащина, като там акционери били над 90 души и не се знаело кой как се назначава да се занимава с технологиите, включително по отношение на броенето и въвеждането на протоколите от вота. 

Атакист номер 1 подчерта, че трябва да се проверят и последните обществени поръчки на фирмата, за да се види какви компютри са купени за десетки милиони левове. 

Сидеров заяви, че най-съществено е да се изчистят избирателните списъци от „мъртвите души“. Той представи статистика на НСИ, според която българите с право на глас (над 20 г.) са 5 636 247 души. „В същото време от ЦИК казват, че има 6 221 729. Разликата 585 482 гласа. Тоест, излиза, че ЦИК представя близо 600 хил. гласа повече от реално съществуващите. Какво правим?!? Какъв е смисълът да говорим за дата на изборите, общи принципи, ако имаме това разминаване в числата“, попита Сидеров

Радев отбеляза дългия политически опит на Сидеров, а когато зам.-партийният лидер Павел Шопов напомни, че формацията е повела голяма вълна в страната преди 15 години, президентът шеговито отбеляза: "Ако говорим за вълни, вие сте специалист по вълните" (вероятно като има предвид скеча, който депутатът сътвори преди години с поставянето на слушалки за симултантен превод на главата си наобратно по време на заседание на комисия - б.р.). 

Според Шопов, фалшификации на изборите ще продължават да се правят. "Не че и други големи партии не фалшифицират. Даже има консенсус между тях – някои да манипулират в малки населени места чрез кметовете, други фалшифицират и така се стига до колониално управление.", отсъди депутатът.

Президентът призова да не бъде отписван парламентът. "Българският парлмент, когато има интерес, може за много кратко време да направи чудеса.", каза той.

Румен Радев обеща да бъдат разгледани задълбочено предложенията на "Атака". "Където намерим основание, ще поставим въпросите на общественото внимание. Целта на тази прозрачност и доверие, това е именно да останем абсолютно отворени към този процес и да е ясно в администрацията кой какво прави, с какво и как.", обобщи президентът.