Володимир Зеленски: Ако Байдън не дойде на срещата за мир - все едно аплодира Путин

Украйна ще получи от Белгия 977 милиона евро и изтребители F-16

Украйна
19:49 - 28 Май 2024
8232
Володимир Зеленски: Ако Байдън не дойде на срещата за мир - все едно аплодира Путин

Украйна ще получи от Белгия 977 милиона евро и изтребители F-16. Президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерът на Белгия Александър Де Кро подписаха в Брюксел споразумение в сферата на сигурността. Зеленски пристигна в белгийската столица след посещение в Мадрид, където подписа подобен документ и с премиера на Испания.

Белгия ще предостави на Украйна 30 изтребители F-16 oт 2028 година, като първите от тях ще пристигнат в Киев още тази година. Премиерът Александър Де Кро поясни, че белгийските F-16 ще могат да бъдат използвани от украинската армия само на територията на страната, а не за нападения на цели в Русия.

В споразумението е записано, че белгийската страна ще помогне на Украйна с модерни бронирани превозни средства, оборудване за украинските военновъздушни сили и противовъздушната отбрана и в областта на морската сигурност, разминирането и военното обучение. Предвижда се подкрепа за украинската формула за мир, засилване на санкциите срещу Русия и използването на замразените руски активи в помощ на Киев.

Президентът Зеленски коментира от Брюксел и съобщенията, че американският президент няма да присъства на срещата на върха за Украйна в Швейцария идния месец.

"Срещата за мир се нуждае от президента Байдън. Ако президентът Байдън не присъства, това ще е като да аплодира Путин, лично да го аплодира и то станал на крака", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.