Володимир Зеленски иска възстановяване на мирния процес

Новоизбраният президент на Украйна спечели изборите със съкрушителна победа

Новини
09:33 - 22 Април 2019
1512
Володимир Зеленски иска възстановяване на мирния процес

Украинският комик Володимир Зеленски печели убедителна победа на президентските избори в страната в неделя, показват резултатите след обработване на около 80 процента от протоколите. Според тях за новия човек в политиката са гласували над 73 процента.

Опонент на 41-годишния Зеленски беше сегашният президент Петро Порошенко, който призна поражението си. За Порошенко са гласували едва 24 процента от избирателите. Той обаче обеща да не напуска политиката и изрази готовност да помогне на Зеленски преди встъпването му в длъжност да навлезе в държавните дела.

Резултатите от изборите са огромен удар за Порошенко и израз на недоволството на избирателите от действащата власт.

На пресконференция в щаба си Зеленски заяви вчера, че първата му задача като президент на Украйна ще бъде да постигне освобождаването на всички украински затворници, пленени по време на конфликта в източната част на страната и че ще започне отново мирните преговори със сепаратистите.

„Ще продължим с преговорите от Минск, ще ги възобновим“, каза той. Според него най-важното е боевете със сепаратистите да спрат. Сред останалите му обещания е да върне обратно в родината им украинците, държани в териториите, контролирани от бунтовниците, и онези, които са в Русия.

Зеленски анонсира и че ще има персонални промени при водещите преговорите.

Конфликтът с проруските бойци в Украйна, който Зеленски иска да прекрати, започна през 2014 г. и доведе до около 13 000 жертви. Подписаното през следващата 2015 г. споразумение от Минск не успя да сложи край на сраженията.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави Володимир Зеленски за победата му на президентския вот в Украйна. "Свободните избори и мирната смяна на властта означават силна украинска демокрация. ЕС е решен да продължи подкрепата си за страната", написа Туск в Туитър.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави Зеленски и даде заявка за продължаване на сътрудничеството между Алианса и Украйна, съобщи ТАСС. 

Полският държавен глава Анджей Дуда също поздрави следващия президент и го покани да посети Варшава.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че след президентските избори „Украйна има шанс да извърши положителни промени в полза на цялото общество“, допълва БНР.

Зеленски е актьор, който стана известен с ролята си на президент в телевизионно шоу. Предизборната му кампания беше изградена на антикорупционни послания и обещания за край на войната със сепаратистите в Донбас.