Володимир Зеленски пристигна в Брюксел

Украйна
16:00 - 27 Юни 2024
1020
Володимир Зеленски пристигна в Брюксел

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна днес в Брюксел, където планира да подпише три споразумения в областта на сигурността, сред които и едно с ЕС, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

"За първи път в това споразумение ще бъде вписан ангажиментът на всички 27 страни членки да предоставят на Украйна широка подкрепа, независимо от каквито и да е вътрешни институционални промени", заяви Зеленски в "Екс".

Зеленски не спомена с кой Украйна планира да сключи останалите две споразумения в областта на сигурността, освен това с ЕС. 

По-рано през годината Украйна сключи споразумения с 17 страни от целия свят. 

Малко след като Зеленски обяви сам в социалните мрежи, че е пристигнал в Брюксел, НАТО съобщи, че украинският лидер ще има среща с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг по-късно днес.

Киев призовава НАТО да вземе силно решение относно сближаването с Украйна по време на срещата си на върха във Вашингтон следващия месец. 

Зеленски пристигна в Брюксел броени дни след официалното начало на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС , отбелязва Франс прес.

„Благодаря на всички лидери на ЕС за този исторически резултат. Ние го очаквахме от дълго време. Това е много важно за нас“, каза той.

"И разбира се ние ще обсъждаме днес с лидерите бъдещите етапи“, допълни той и настоя върху нуждата от противовъздушна отбрана пред руските бомбардировки. "Ние имаме спешна нужда на бойното поле“, подчерта Зеленски пред медиите, пред които позира и се ръкува с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. 

Мишел от своя страна  заяви: "Ние имаме повода да подпишем допълнително двустранно споразумение за сигурността с Украйна“. Много важно е да можем да отправи посланието, че ние имаме намерение да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, добави той.