Володимир Зеленски пристигна в Букурещ

Украйна
11:52 - 10 Октомври 2023
1706
Володимир Зеленски пристигна в Букурещ

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Румъния, съобщава Аджерпрес.

Той ще се срещне с президента Клаус Йоханис, с премиера Марчел Чолаку и с председателите на двете камари на парламента. Също така ще произнесе реч на съвместно заседание на двете камари на парламента. Зеленски ще бъде приет в президентския дворец "Котрочени" от румънския си колега в 13.00 ч., предава БТА. След разговорите двамата президенти ще направят съвместни изявления за медиите.

Украинският президент ще направи обръщение към парламента в 17.00 ч., след което ще има среща с премиера Марчел Чолаку в правителствения дворец "Виктория" в 17.40 ч.

"Пристигнах в Букурещ, Румъния, за разговори с Клаус Йоханис и за подсилване на нашите добри съседски отношения. Украйна е признателна за подкрепата на Румъния, която прави нашата страна по-силна, както и за конструктивната й солидарност, която позволява на нашите страни да бъдат доставчици на сигурност, особено в областта на продоволствената сигурност", написа украинският президент.

По думите му двете страни са изградили сътрудничество, което може да бъде разширено и което "подкрепя стабилността за много други страни".

"Ще обсъдим по-нататъшното сътрудничество в областта на сигурността, развитието на авиационни и други коалиции, укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна, архитектурата на сигурността в Черно море и отношенията ни с партньорите", отбелязва в съобщението си украинският президент.

"Румъния е приятел, който ни се притече на помощ в най-мрачния ни ден и чиято подкрепа става все по-силна с времето. Сигурен съм, че това посещение ще бъде от полза и за двата ни народа", подчертава още Зеленски.

Това е първото официално посещение на Володимир Зеленски в Румъния, отбелязват местните медии.