Володимир Зеленски стана личност на годината на Файненшъл Таймс

САЩ
13:12 - 05 Декември 2022
2038
Володимир Зеленски стана личност на годината на Файненшъл Таймс

Олицетворението на украинската съпротива срещу руската агресия - президентът Володимир Зеленски - бе обявен от Файненшъл Таймс за "Личност на годината".

Това е признание, което отдава дължимото на държавния глава за ключовата роля в страната му и на международната сцена, откакто Украйна влезе във война след нахлуването на Русия през февруари.

"Смятан от много украинци преди февруарското нахлуване за някаква шега, за аматьор, който се бори да се справи с предизвикателството на високия пост, 44-годишният Зеленски си спечели място в историята заради изключителната си проява на лидерство и смелост", пише вестникът.

Този избор е обоснован от "изключителната му демонстрация на лидерство и твърдост". Подобно на съвременния Уинстън Чърчил, който мобилизира цяла Англия по време на Втората световна война чрез своите радиопослания, Володимир Зеленски носи, според вестника, гласа на украинската съпротива чрез многобройните си медийни изяви и публикациите си в социалните мрежи.

Въпреки това изданието го представя и като "обикновен човек със скромни вкусове", който само чака момента, в който да може да се върне към риболова в Днепър със сина си.

"Аз съм по-отговорен, отколкото смел... Не обичам да разочаровам хората", признава Зеленски в интервюто за Файненшъл Таймс, публикувано днес.