Волтова дъга умори щъркелчета във Варненско

Актуални новини
12:36 - 17 Август 2020
2575
Волтова дъга умори щъркелчета във Варненско

Служители на екоинспекцията във Варна провериха сигнал за поразени от волтова дъга щъркели в района на село Ботево, Варненско. Част от птиците са загинали от високото напрежение, други са ранени и не могат да излетят.

Мъртвите птици са намерени край землището на община Аксаково. Установено е, че мъртвите птици са 4.

По тях няма видими следи от изгаряния, но на мястото, на което бяха открити сочи, че те са убити именно от високоволтова дъга. Това са млади екземпляри, родени тази година.

По това време на годината щъркелите се събират на ята, за да мигрират на юг. През този период подобни инциденти зачестяват, тъй като птиците спират за почивка на места, през които минават електропроводи. Вечерно време спират да почиват и кацат върху стълбовете, за да се предпазят от хищниците. Електроразпределителните дружества са длъжни да слагат птицебрани върху жиците.

Екоинспекторите установиха, че има такива съоръжения, поставени върху бетонните стълбове, но на стоманените няма, а птиците са открити именно там.

"Повечето ЕРП-та в момента работят по проекти, които целят обезопасяването на цялата електропреносна мрежа. Към настоящия момент не можем да кажем, че са обезопасили всички електропроводи, по причина, че електропреносната мрежа е голяма и това отнема време и ресурси", каза за БНТ Санял Кръстева, главен експерт в РИОСВ-Варна.