ВОЛЯ скочи на ВМРО – прокарва циганизация

Не може държавата да плаща забавачката само на маргиналните групи – това е дискриминация, обяви Елена Пешева

Актуални новини
09:33 - 09 Февруари 2020
9257
ВОЛЯ скочи на ВМРО – прокарва циганизация

ВОЛЯ е против Министерството на образованието и науката тихомълком да прокарва концепцията за циганизация на ВМРО. Това обяви народната избраничка от партията на Веселин Марешки Елена Аксиева - Пешева.

Ако държавата плаща таксите за детска градина на деца от т.нар. маргинални групи, това е дискриминация. От изявление на министъра на образованието Красимир Вълчев по време на работна среща при омбудсмана на тема: „Възможности и предизвикателства при въвеждане на задължително предучилищно образование за 4-годишните деца“, отразена в медиите, не става ясно за кого точно са предназначени над 34 млн. лева годишно.

Ще поясня, че към момента от такса детска градина са освободени децата на социално слаби семейства, сираци и други, които отговарят на определени социални критерии. При това положение очевидно става дума за ромите и за тайно прокарване на спорни привилегии на тази общност. Подобна мярка беше заложена в концепцията за циганизацията, лансирана преди време от ВМРО. Още с първото оповестяване на тази идея ВОЛЯ излезе с остра позиция против, защото това е ясна дискриминация на българчетата.

Толерирането на една общност и създаване на допълнителни привилегии няма да доведе до нищо добро. Нещо повече – засилва се усещането в обществото за несправедливост. Родителите на ромчетата, като граждани на тази държава, имат не само права, но и задължения – да работят, да си плащат режийните и да се погрижат за образованието на децата си, както го правим всички българи!