ВОНЯЩА ДИМКА: Д-р Симидчиев от ДБ бил част от "Биг Фарма", затова агитирал за ваксините

Политика
17:30 - 15 Февруари 2022
18633
ВОНЯЩА ДИМКА: Д-р Симидчиев от ДБ бил част от "Биг Фарма", затова агитирал за ваксините

Партенка, че депутатът от Демократична България - известният пулмолог д-р Александър Симидчиев, агитира в полза на ваксините срещу ковид, за да извлече лични дивиденти от продажбата на препаратите се завъртя в ефира на партньорската за управляващата коалиция телевизия "Седем-осми". Журналистката от "ТВ1" бе гост на шефа на ПГ на Има такъв народ Тошко Йорданов, за да обясни, че медикът и негов колега д-р Симидчиев всъщност работел за т.нар. "Биг Фарма". 

"Добре е хората, които са облагодетелствани финансово от тази пандемия, да декларират това, за да им повярваме, когато тръгнат да агитират да се ваксинираме. Един от популярните лекари, които много активно пропагандират в полза на ваксините, е акционер в „Глаксо Смит Клайн", която е глобална компания, занимаваща с иновативни лекарствени продукти и ваксини. Няма нищо лошо, мисля, че е някъде около 180 хил. лева е стойността на акциите.

Обаче честната позиция е когато тези хора застанат на екрана и започнат да ни агитират за ваксините да обявяват това. Да кажат: „Аз имам конфликт на интереси, аз съм акционер на тази фирма, но аз съм убеден в качествата на ваксините, които тя произвежда, затова ви агитирам да се ваксинирате", казва в прав текст Петрова. А след подканяне от Йорданов, тя разкрива и самоличността на посочения от нея медик: "Лекар от ДБ е, да, и е в здравната комисия. Името му е със "с" и завършва на "чиев". 

И пита: "Не ви ли направи впечатление как се промени позицията на определени медии след 19 октомври. …. И останахме единици, които търсим различните гледни точки, защото ги има тези различни гледни точки по въпроса за тази пандемия". 

Справка на Lupa.bg в данъчното досие на д-р Симидчиев разкрива, че той не е скрил информацията за участието си като акционер в "ГСК". Не е ясно обаче какво общо има компанията с наличните у нас ваксини срещу ковид, производство на "Пфайзер", "АстраЗенека", "Модерна" и един от най-преките конкуренти в лекарствения бизнес на "Глаксо" - "Джонсън и Джонсън". 

През 2007 г., когато е медицински директор на фармагиганта у нас, д-р Симидчиев казва: 

ЮКомпанията не е от типа high payer, които плащат много за кратко. Тук има дългосрочни ценности като етика и морал. Целта е да се чувствам гот, че работя това, и да мога да гледам открито хората в очите". 

Медикът е неин кадър до края на 2016 г. и е автор на редица фармокологични проучвания.