Вот на недоверие в Румъния

Опозиционната Национално-либерална партия (НЛП) спечели категорично изборите

Новини
19:03 - 04 Юни 2019
2003
Вот на недоверие в Румъния

Председателят на опозиционния Съюз за спасение на Румъния (ССР) Дан Барна заяви днес след консултации с президента Клаус Йоханис, че вот на недоверие срещу правителството ще бъде внесен "най-вероятно" следващата седмица, предаде Аджерпрес.

"Опитахме се да анализираме и възможния календар за предстоящия период и обсъдихме и вота на недоверие, който опозицията ще внесе най-вероятно следващата седмица. Анализирахме и различни сценарии за бъдещето от перспективата на възможността вотът да мине", заяви Барна на пресконференция в президентския дворец Котрочени.

Опозиционната Национално-либерална партия (НЛП) спечели категорично изборите за Европейски парламент на 26 май с 27 процента, изпреварвайки управляващата Социалдемократическа партия (СДП), която получи 22,5 процента. Опозиционният Алианс 2020, включващ ССР и партия ПЛЮС, зае третото място с 22,4 процента от гласовете.

Лидерът на НЛП Лудовик Орбан призова миналата седмица лявото правителство да подаде оставка, като заяви, че в противен случай опозицията ще внесе вот на недоверие до края на парламентарната сесия. По думите му изборите са показали ясно, че румънците не искат повече на власт Социалдемократическата партия.

От своя страна лидерът на Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) Хунор Келемен, който също участва в днешните консултации, заяви, че неговата партия е готова да подкрепи един вот на недоверие срещу правителството. ДСУР прекрати протокола си за сътрудничество с управляващата коалиция на СДП и АЛДЕ дни преди евроизборите.

Той обаче отбеляза, че в момента опозицията не може да събере необходимия брой гласове.

"Един вот на недоверие е добре дошъл по всяко време, във всяка парламентарна сесия. Не отричам, че сме имали дискусии с НЛП и ССР тези дни. Заедно направихме изчисленията. Няма 233 гласа дори с нас, но това не трябва да има значение, в крайна сметка вотът на недоверие е конституционен механизъм за контрол на правителството", посочи лидерът на ДСУР.

Президентът Клаус Йоханис свика днес и утре консултации с парламентарно представените партии, за да се реши как да бъдат приложени на практика резултатите от референдума за правосъдието, произведен едновременно с евроизборите.