Вотът е в сряда в 19,10 ч., Кирил Петков търси подкрепа

Политика
19:12 - 21 Юни 2022 (обновена)
2982
Вотът е в сряда в 19,10 ч., Кирил Петков търси подкрепа

Сряда вечерта точно в 19,10 часа Народното събрание ще гласува поискания от ГЕРБ вот на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков за несправяне с икономическата и финансова политика.

За да е успешен вотът, 121 депутати трябва да гласуват "за" свалянето на кабинета. 

Дебатите по темата продължиха осем часа, а в края на деня залата постепенно започна да се изпразва.

Надявам се утре вотът на недоверие да не мине, заяви премиерът Кирил Петков след насочването на гласуването по темата. И припомни, че дори и да мине, първият мандат след това отново ще попадне в ПП.

"Имаме още 7 дни да разговаряме с различните депутати, особено от ИТН. Наистина се надявам, че още има хора, които се колебаят", заяви той, признавайки за продължаващите разговори за подкрепа.

План Б е да получат нов мандат и да продължат разговорите. Този парламент може да се управлява и да има мнозинство от независими депутати, смята Петков. По думите му имало свестни хора, които в момента се страхуват и се чудят как да направят правилното решение.

Той обаче подчерта, че няма да правят сделки с хора, които са били част от корупционния модел, отговаряйки на въпрос за намекна от Бойко Борисов за "отворена врата по европейски политики". Другото, което няма да се случи е сделка с ДПС., макар те да се надявали. Условията, поставени им от " Възраждане" за излизане от ЕС и НАТО той определи като абсурдни.