ВОТЪТ В САЩ: Продължава броенето на бюлетините в 4 щата

Новини
08:20 - 06 Ноември 2020
2826
ВОТЪТ В САЩ: Продължава броенето на бюлетините в 4 щата

Все още не е ясно, кой ще е следващият президент на САЩ. Все още се броят бюлетините, пристигнали по пощата в щатите Джорджия, Невада, Пенсилвания и Аризона. Джо Байдън е на крачка от победата, но Доналд Тръмп се готви да води съдебна битка. Пред журналисти в Белия дом, той отново заяви, че се смята за победител на президентските избори и обвини демократите, че се опитват да му откраднат победата.

„Във всички щати, в които победата е за Джо Байдън, резултатът ще бъде оспорен”, написа в Туитър президента Доналд Тръмп. На пресконференция щабът на Тръмп заяви, че сериозно обмисля да атакува изборните резултати в съда. Съществува обаче вероятността щатски съдилища да откажат повторно преброяване.

Политическата реакция след туита на Тръмп дойде обаче не от демократи, а от изявени републиканци, които нападнаха президента и заявиха, че не може да си позволява атаки срещу основни принципи на американската държава. Те призоваха преброяването в петте важни щата – Джорджия, Невада, Пенсилвания, Аризона и Северна Каролина, да продължи.

Според Fox News Байдън получава 264 електорални гласа, при необходими 270 за спечелването на президентския пост. Тези данни на медията обаче са включвали Аризона към актива на кандидата на демократите. Оказа се обаче, че в щата Тръмп има шанс да настигне, дори задмине Байдън.

В Джорджия, където се смяташе, че печели Тръмп, резултатът между двамата кандидати е почти изравнен. Разликата в гласовете там е около 2 000.