Возим се гратис в София, ако сме пияни и без маска

Новини
11:02 - 19 Ноември 2020
6456
Возим се гратис в София, ако сме пияни и без маска

Ако си работещ, трезвен и с маска българин трябва да имаш билет или карта за пътуване в градския транспорт. Ако си с бира в ръка и без маска, тогава контролата те подминава и се возиш гратис, това показа проверка на Lupa.bg из столичния градски транспорт. 

Контрольорите не се отнасят еднакво към всички хора в превозните средства. Това видя с очите си наш репортер в столичен трамвай. Двама контрольори се качиха на една от спирките. Провериха всички пътници, продадоха билети на тези, които не са успели да си купят. Глоби за пътуване без билет все още не се налагат, а е необходимо да платиш 1.60 лв на проверяващия и продължаваш да се возиш спокойно. Това важи обаче само за българи и хората без бира в ръка.

Репортерът ни видя как контролата достигна до трима пътника с кенчета и галони бира в ръка, които бяха без маски, без билет и в крайна сметка и без глоба. Контрольорката ги погледна, смотолеви нещо, опита се да им продаде билет от 1.60 лв, но колегата й се провикна - "Давай, слизаме!" и й смигна да ги подмине. 

"Ето, човекът ни разбира, познава ни, че сме редовни пътници", каза жената между глътките бира.

"Няма неписано правило да се толерират гратисчиите сред ромското население, но това се случва често. Видимо се толерират пияните и дрогираните, а ние си плащаме като поп. Контрольорката даже не ми върна ресто и се направи на ударена, взе ми 1.70 вместо 1.60 лв", възмути се изрядна пътничка.