Враца внася 900 бона гаранция по делото за водния цикъл

Общество
11:15 - 14 Февруари 2023
1512
Враца внася 900 бона гаранция по делото за водния цикъл

Общинските съветници на Враца дадоха съгласие кметът на общината да внесе парична гаранция в размер на 843 359,22 лв., по обезпечение на бъдещ отрицателен установителен иск. Това стана на извънредно заседание на Общинския съвет, проведено снощи, 13 февруари. Вноската е съгласно Определение №52 на Окръжен съд - Враца по издаден изпълнителен лист в полза на "Понсстройинженеринг" АД.

Както по-рано бе съобщено една от фирмите изпълнителки на водния цикъл на Враца "Понсстройинженеринг" АД - обявено в несъстоятелност дружество, отправи покана за доброволно изпълнение към Община Враца за сумата от 843 359,29 лв., въпреки че самото то дължи пари на общината. Това стана причина Община Враца да подаде молба за обезпечение на бъдещ иск и поиска от Окръжен съд – Враца обезпечителна мярка "спиране на изпълнението".

Съдът излезе с определение, с което допуска обезпечение на бъдещ отрицателен установителен иск и определи парична гаранция в размер на 843 359,22 лв., която трябва да се представи по сметката на ОбС-Враца в едноседмичен срок. Това наложи и извънредното събиране на общинските съветници.

След приключване на спора и решение на съда в полза на Община Враца, паричната гаранция ще бъде възстановена по сметката на общината, се казва в материалите за заседанието.

Договорът между Община Враца и "Понсстройинженеринг" е сключен през 2012 г., като срокът за неговото изпълнение е до началото на 2015 година. В началото на първия мандат на кмета Калин Каменов е установено, че към декември 2015 г. дружеството не е изпълнило и 50 процента от предвиденото в документа, а реализираните ремонтни дейности са некачествени. След множество срещи и съдебни спорове, през 2019 г. Община Враца е прекратила договора с "Понсстройинженеринг", а недовършената работа по Етап 2 на водния цикъл е изпълнена от други фирми.