Връчваме меморандума за членство в ОИСР през ноември в Париж

Външният министър обяви "скоростна" програма по плана за присъединяване в клуба на богатите

Политика
11:29 - 11 Август 2022
3145
Връчваме меморандума за членство в ОИСР през ноември в Париж

Външният министър Николай Милков обяви скоростна програма за присъединяването на България към ОИСР. На брифинг след заседанието на кабинета на Гълъб Донев той даде да се разбере, че няма да има забавяне от пътната карта за членство в т.нар. "клуб на богатите" и служебното правителство в никакъв случай нямало намерение да се отказва от процеса. Той отбеляза, че стъпките, предприети досега от предишната власт, са били правилни. 

На 25 август предстои първо заседание на координационния съвет, на което ще бъдат разпределени задачите по изпълнение на Плана по присъединяване. 

До края на септември пък Милков предвижда да има написан вече първоначален вариант на меморандум, по който трябва да се работи и който е в отговор на пътната карта от 10 юни, определяща пътя за присъединяване към Организацията.

По думите му това е сложен инструмент, защото изисква оценка на свършеното във всички сфери. "На практика ще бъде въвлечена цялата държавна администрация", каза шефът на Външно. Стремежът е мемордандумът да бъде финализиран в края на октомври, а след това - през ноември да бъде връчен и в Париж. 

Той отказа да отговори на въпроса дали е имало логистически трудности при връщането на изгонените 14 души от посолството ни в Москва и консулствата в РФ, но не даде аргумент защо.