Връчват ЦИК на Радев

ГЕРБ и БСП - с особено мнение за поправката

Политика
16:21 - 27 Април 2021
3657
Връчват ЦИК на Радев

Правната комисия в Народното събрание ще предложи на депутатите да подкрепят и в зала идеята на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" президентът да назначава членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) по предложение на парламентарните партии, но по определена от него процедура. 

Днес се видя, че предложението се подкрепя от "Има такъв народ" и ДПС, а ГЕРБ и БСП се въздържат. При гласуването в комисия не се разбра колко са гласовете "за" и "въздържал се", но председателят на правната комисия Радостин Василев обяви, че се приема. Предстои гласуване в пленарната зала.

Предложението е в Централната избирателна комисия да няма представители на партиите в Европейския парламент, а само на тези в националния. Така съставът й да бъде 15 души, а не - 20, колкото е в момента.

Предстои да се приеме текст, според който след обнародването на закона, президентът трябва да назначи нова изборна комисия до 14 дни.

Така ако промяната събере подкрепа в залата, във втората половина на май Румен Радев трябва да назначи нови членове на Централната избирателна комисия. Това обаче едва ли ще засегне сроковете по очакваните предсрочни парламентарни избори през юли. 

Снимка: Агнес Методиева