Връща ли мандата Николай Денков?

Гласуват декларацията на ПП с четирите приоритета в пленарната зала

Политика
08:30 - 06 Януари 2023
22614
Връща ли мандата Николай Денков?

Управленската декларация на "Продължаваме промяната" (ПП) влиза в пленарната зала на Народното събрание. Документът съдържа 4 основни приоритета, по които втората политическа сила ще търси подкрепа от депутатите днес. С вота в залата ще стане ясно и дали проектопремиерът на ПП акад. Николай Денков ще върне неизпълнен мандата за съставяне на кабинет на президента Румен Радев и така ще се стигне до връчването на трети, последен преди нови предсрочни парламентарни избори. 

Развитие на икономиката, национална сигурност и върховенство на правото, енергийна независимост, намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване са четирите стълба на програмата. 

От ГЕРБ определиха декларацията като слаба и лекомислена, от "Възраждане категорично" няма да я подкрепят.

БСП също няма да подкрепи декларацията с мотива, че формулата с правителство на малцинството ще удължи политическата криза, вместо да я разреши. Въпреки това левицата ще продължи диалога за съставяне на правителство. ДПС не коментираха документа.

"Български възход" поискаха той да бъде редактиран, защото това, което се предлага в момента не изглежда устойчиво и те не биха го подкрепили.

Единствената категорична подкрепа за декларацията на ПП е от "Демократична България".

Декларацията е втора точка от днешното пленарно заседание, уточнява БНР. То ще започне с блиц контрол с премиера и неговите заместници.

Депутатите ще проведат и редовния за петък парламентарен контрол.