Връщаме на Турция близо 3000 антични бронзови монети

Артефактите са задържани при опит за контрабанда

Общество
17:25 - 09 Януари 2023
2269
Връщаме на Турция близо 3000 антични бронзови монети

2 940 бронзови монети от периода ІІ-І век пр. Хр., за които е доказано в съда с археологическа, нумизматична и оценителна експертиза, че са с произход античния град Амисос и имат висока научна стойност, ще бъдат предадени на Турция от Митница-Бургас.

Ценните находки са конфискувани в полза на държавата, след като шофьор на ТИР направил опит да ги прекара у нас, скрити във фабрична кухина, която била предназначена за багаж, инструменти и други принадлежности. 

Археологическите ценности с общо тегло 24,850 кг са внесени в страната ни на 12 юни 2018 г., като са установени при проверка на ГКПП Капитан Андреево. По-рано сутринта подсъдимият безпроблемно преминал през турския граничен пункт „Капъкуле“, нашите митничари обаче го накарали да отвори долапа.

Контрабандните монети били опаковани в три пластмасови бутилки с обем от по литър и половина, а всяка от тях била увита с черен плат и облепена с тиксо, така че съдържанието да остане скрито. Бутилките подсъдимият прикрил, като ги разположил между четири пластмасови плоскости и сенник за автомобилното стъкло.  

Общият брой на находките бил 2 940, от които - 987 броя с лице – глава на Арес и гръб – паразониум,    1 570 броя с лице – Егида и гръб – Нике, 11 броя с лице – глава на Зевс и гръб – орел върху мълния, 280 броя с лице – глава на Митридат и гръб – пегас, 84 броя с лице – глава на Атина и гръб – Персей, 1 брой с лице – глава на Арес и гръб – Нике, 1 брой с лице – глава на Дионис и гръб – циста мистика и 6 броя силно изтрити монети без достатъчно ясни изображения.  Стойността им е 73 500 лева според експертизата.

Със заповед на директора на Агенция "Митници“ те се предоставят безвъзмездно на Министерство на културата съгласно чл. 239, ал. 5 от Закона на митниците. Същевременно монетите се връщат на Турция в изпълнение на Споразумението между правителствата на Република България и Република Турция за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности.

Процедурата включва подписване на тристранен протокол за предаване и приемане на монетите между представители на Агенция "Митници“, Министерство на културата и дипломатически представители на Република Турция. Предаването ще се състои на 10 януари т.г. в сградата на Териториална дирекция Митница Бургас.