Връщаме на Украйна издирван за смъртта на активистката Катерина Ханзюк

Олексий Левин е обвинен, че убил жертвата си с киселина

Крими
17:12 - 21 Февруари 2020
1400
Връщаме на Украйна издирван за смъртта на активистката Катерина Ханзюк

Бургаският окръжен съд ще екстрадира украинеца Олексий Левин, който се издирва в родината си за тежко престъпление.

Наказателното производство в Украйна се води за съучастие в умишлено причиняване на тежка телесна повреда с цел сплашване. Деянието - изгаряне с киселина, е извършено по особено мъчителен начин за пострадалата Катерина Ханзюк, която впоследствие починала. Жертвата е била шеф на Изпълнителния комитет на Общинския съвет в град Херсон и активистка срещу обезлесяването на гори заради строителство. Тя е залята с киселина на 31 юли 2018, получава 40 % изгаряния и на 4 ноември издъхва, сочат документите от украинските власти.

Длъжността й е била аналогична с тази на председател на общински съвет у нас, обясни пред "24 часа" окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, който представлява по изключителни компетенции държавното обвинение при дела за екстрадиция на чужди граждани.

Престъплението, за което се издирва Олексий Левин, се наказва с лишаване от свобода от 3 г. до 12 г. Същевременно има данни, при които от гледна точка на българското законодателство, деянието  би могло да се квалифицира и като убийство, наказуемо с лишаване от свобода от 15 г. до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, обясниха магистрати. И уточниха, че престъплението, за което се преследва Левин, не се смята за политическо и не е военно престъпление.

"Няма основания и доказателства да се приеме, че лицето ще бъде подложено в Украйна на насилие, изтезание или на жестоко, нечовешко или унизително наказание или че не са гарантирани правата му, свързани с провеждането на наказателно преследване съгласно изискванията на международното право", се казва в мотивите на окръжния съд.

На предишното заседание в съда Левин поиска да бъде освободен под домашен арест, понеже имал болно сърце и четири байпаса. Прокуратурата обаче изтъкна, че той няма постоянен адрес у нас. Според самия украинец той живеел в България повече от година заедно със съпругата си.