Връщат нашенци от чужбина с 10 000 лева към заплатата

Идеята за новата платформа е на Андрей Арнаудов и местната власт в Пловдив

Новини
17:16 - 25 Март 2022
3486
Връщат нашенци от чужбина с 10 000 лева към заплатата

10 000 лв. еднократен бонус към заплатата ще осигуряват работодатели за българи, решили да се завърнат и да работят в страната. Кампанията, която цели да привлече обратно у нас сънародниците ни, е на платформата “Bulgaria wants you”. Тя стартира официално на 1 юни и беше представена в Пловдив.

Кандидатстващите трябва да са пребивавали на територията на друга държава за период не по-кратък от две години, каза Андрей Арнаудов:

"И в партньорство с някои от най-големите работодатели в България ще им предложим конкретни работни позиции. Извън заплатите, които им осигуряват компаниите, ще им предлагат и минимум 10 000 лева, изплащани директно при сключване на трудовия си договор".

За поредна година безработицата в Пловдив е под 3%, но градът е най-бързо разрастващият се, с механичен прираст, по-висок дори от този на София.

Нуждата от работна ръка във всички сектори е голяма и затова такива кампании са изключително важни, каза заместник-кметът Стефан Стоянов. Той обърна внимание и на бежанската вълна, като коментира, че по неофициални данни украинските граждани в Пловдив са над 3000 и е важно да им бъде предложено пълноценно пребиваване, включително и осигуряване на работни места.