Вратата на Слънцето - портал към други светове

Древният град Тиуанако в Боливия строен от извънземни

Мистика
10:08 - 26 Юни 2020
9540
Вратата на Слънцето - портал към други светове

Платформата или храмът Каласасая е част от древния град Тиуанако. В Каласасая се намира един от най-забележителните паметници на древния свят – Вратата на Слънцето. Най-смелите предположения са, че тя е портал към други светове и измерения във вселените.

Изработена е от огромен сиво-зелен андезитен монолит и отново в сферата на догадките - вероятно това са направили не земни същества. Висока е 3 метра и тежи около 10 тона. Точно над входа е поставено скулптурно изображение на върховния бог Виракоча.

Най-загадъчна е композицията, изсечена от двете страни на изображението, състояща се от 24 фигури, построени в три реда. Всред тези фигури са идентифицирани някои измрели животински видове, живели в Южна Америка преди около 12000 години. През 1949 г. смисълът на останалите изображения бил разгадан и се оказало, че това е изключително точен календар, но с година, състояща се от 290 дни – десет месеца по 24 и два месеца по 25 дни. Андезитът, както и гранитът, са изключително твърди и обработката им е много трудна. Независимо от това, във Вратата са издълбани загадъчни ниши, а в долната част – две вдлъбнатини за панти. Нишите са изрязани с поразителна точност. Според специалистите, това е изключено да се осъществи с примитивни средства.

На платформата Каласасая се издигат каменни статуи. Пред платформата се простира площад, към който някога лъчеобразно са се събирали улиците на града. По мнението на много изследователи Каласасая представлява сложна система за наблюдение на звездите. Определени конструкции в стените били разположени така, че били насочени към конкретни съзвездия. Благодарение на вградените линии за наблюдение, можело да се определи съвсем точно времето на равноденствието и слънцестоенето.