Вратичка в закона позволила на Васил Божков да не регистрира 2700 уникални предмета

Култура
13:28 - 07 Февруари 2020
10344
Вратичка в закона позволила на Васил Божков да не регистрира 2700 уникални предмета

Вратичка в закона позволила на Васил Божков да не регистрира 2700-те ценни предмета от частната му колекция. Това стана ясно от изказване на министъра на културата Боил Банов пред журналисти в парламента.

"Това, което е излагано и е излизало извън страната са тези 212 предмета, които 2008 -2009 г. Стефан Данилов, бог да го прости, му е разписал за частен музей. Тогава те са проучени и регистрани. Колекцията е излизала в чужбина. Към момента за тези 2700 предмета нямаме регистриране. Има подадено преди години искане за анализ и регистрация към Националния исторически музей. Към момента предметите може и да са повече. Но те не са регистрирани, има подадено искане за такова регистриране", обясни Банов.

От изказването му стана ясно, че в закона не е записан срок, в който след подаването на заявлението за регистрация, трябва да се дадат предметите за анализ и оценка. Това давало възможност на много колекционери да подадат заявление, но така и да не стигнат до регистрация на предметите.

"Не е довършена процедурата. В закона има такава вратичка "кажи, че ще ги дадеш за анализ" и нали няма да ...така. Не разбирам сега за тази вратичка. Не е само той частен музей. Не е отстранена тази вратичка в закона", каза Банов.

На въпрос защо не била регистрирана колекцията досега въпреки подаденото заявление, Банов каза: "Е, това е бил номерът - че няма срокове. Затова имаме работна група сега, за да изчисти тези неща".

"Проблемът е, че когато 2008-2009 г. са им дали възможност да докажат, те са вадили неща с хиляди. За да можеш да докажеш, идентифицираш един предмет - има предмети, които бързо се доказват, а други с месеци работа. Когато ти изтупкат 2700 предмета и другите колекционери и те - хиляди... това са глупостите на прехода", каза Банов. Не отговори обаче дали това означава, че държавата е способна да проверява всички тези предмети и изобщо има ли ресурс за това.

На журналистическите въпроси защо частната колекция на Божков не е била проверявана досега и имало ли е съмнение, че той незаконно притежава ценни предмети, Банов бе лаконичен: Частната собственост е неприкосновена. Описано е в конституцията. Няма как да я проверяваме. Държавата е вътре сега, защото има друг казус.