Временният ни представител в НАТО: Не очаквайте спешни действия на Алианса

Политика
09:11 - 16 Ноември 2022
1943
Временният ни представител в НАТО: Не очаквайте спешни действия на Алианса

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще проведе спешни разговори с посланиците на страните членки от Алианса по повод случилото се снощи в Полша, точно до границата с Украйна. Тази среща е на базата на член 4 от Договора за колективна отбрана.

Златин Кръстев, който е временно управляващ Постоянната делегация на България в НАТО, обясни пред БНР, че преди броени часове е приключила проведената в Бали в рамките на форума на Г-20 среща, на която също е обсъден този въпрос.

„Говори се за вчерашната ескалация и руски удари по Украйна, както и за жертвите там. Засегната беше и темата за експлозията в Полша. Разследването ѝ все още не е приключило, но може да се предположи, че е следствие на ударите от руска страна.“

Единството на съюзниците ще бъде засвидетелствано и днес, заяви той.

 „Възможно е да има конкретни действия, но това зависи от анализа на ситуацията. През последните 8 месеца НАТО взе множество решения за подсилване на източния си фланг. Има 8 бойни групи, включително и една в България. Подготвени сме за евентуална ескалация“.Успехите на НАТО се дължат на предвидимостта, напомни Кръстев.

„През последните 70 години винаги е имало отказ от атаки срещу нас“.

Няма да има резки движения, заяви временно управляващият Постоянната делегация на България в НАТО.„Може да има обсъждане и в подкомитетите. Чакаме също резултата от следствените действия в Полша. Основното е да засвидетелстваме пълна солидарност с Полша. Ако тя поиска конкретни неща, като засилена противоракетна отбрана, това ще бъде обсъдено“

Бих искал да успокоя, че нещата са под контрол, не очакваме спешни действия, каза той.

В НАТО няма твърди предписания, по които да се действа в ситуация, обясни Кръстев.

„Обикновено се чува оценката на съюзника, който е застрашен. Това не е еднократен акт. Може да се поиска и военна експертиза от органите на НАТО", напомни дипломатът.