Временният президент на Молдова разпусна парламента

Павел Филип насрочи нови избори

Новини
13:08 - 09 Юни 2019
1482
Временният президент на Молдова разпусна парламента

Временният президент на Молдова Павел Филип подписа указ за произвеждане на предсрочни парламентарни избори на 6 септември, съобщава БТА. Предсрочните избори са "най-демократичният инструмент за излизане от политическата криза", каза той. 

Филип бе назначен в неделя временно за държавен глава от Конституционния съд на Молдова, който освободи от поста президента Игор Додон, защото той отказа да разпусне парламента, а вместо това подкрепи формирането на нова правителствена коалиция. 

Президентът Игор Додон смята, че решението на Конституционния съд относно временното прехвърляне на правомощията на държавен глава на премиера Павел Филип е насочено към по-нататъшна узурпация на властта. "Това е отчаяна стъпка - да се използва контролирания Конституционен съд, за да се присвои още повече властта", каза Додон в коментар за РИА Новости.

Преди да бъде разпуснат парламентът на Молдова излезе с декларация, с която обяви за незаконно назначаването на Павел Филип за изпълняващ длъжността президент на страната. Депутатите изразиха и намерение да се обърнат към международни организации, включително в Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в страната. Парламентът се събра извънредно по една единствена точка в дневния си ред - приемане на декларация за политическата ситуация в Молдова.
"Молдовският парламент се обявява против узурпацията на властта от бившето правителство, което загуби доверието на Молдова. Вместо мирно прехвърляне на властта, беше решено да се отговори с дестабилизация. Парламентът признава правителството на Филип за незаконно", пише Мая Санду, лидер на блока АКУМ, която вчера положи клетва като нов министър-председател.