Все пак ще има медицински хеликоптер

1 вертолет вдигат във въздуха здравните власти за 20 млн. лева

Здраве
18:01 - 27 Ноември 2020
2111
Все пак ще има медицински хеликоптер

Процедурата по закупуване на медицински хеликоптер, оборудван с необходимата медицинска техника и обзавеждане, за осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух, е в ход и не е преустановявана. Проектът за покупка на минимум 1 бр. медицински хеликоптер е одобрен на 24.09.2020 г., съобщиха от министерството на проф. Костадин Ангелов, след като журналистите настояха за ревизия след приемането на бюджета за догодина. Първоначалната идея беше да се купят поне 2. 

Стойността е близо 20 млн. лв. (19 999 990, 62 лв.). Средствата са отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“. 

Проектът е в процес на изпълнение. Срокът за изпълнението му е 36 месеца. 

Към настоящия момент пазарното проучване е финализирано и вече се изготвят техническите спецификации за обществената поръчка. 

Освен експертен екип от Министерството на здравеопазването, в работната група, подготвяща процедурата, участват и експерти от Авиоотряд 28, командването на ВВС, Специализиран отряд “Въздушно наблюдение”, “Гражданска въздухоплавателна администрация”, “Военномедицинска подготовка и осигуряване” към ВМА.