Все пак в Карнобат пръскат от въздуха срещу коронавирус!

Местната власт и Националният оперативен щаб с противоречива информация какво точно правят хеликоптери над града

Новини
19:45 - 21 Март 2020
5185
Все пак в Карнобат пръскат от въздуха срещу коронавирус!

Община Карнобат извърши въздушна дезинфекция, предаде БНР. В рамките на два часа бяха обхванати 2 хиляди декара площ. Това каза кметът Георги Димитров и категорично отхвърли твърдението на Националния кризисен щаб, че е направено пръскане срещу комари, а не дезинфекция. 

Няма да се провежда среднощно пръскане с хеликоптер срещу коронавируса, заяви ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг на база на появила се информация. Ставало дума за обработване на определени площи срещу комари.

Не на такова мнение обаче е кметът на община Карнобат. Пръскането по въздух беше крайно наложително мярка, защото трябваше да се дезинфекцират дворни пространства, тесни улици и места, където не е възможно да се достигне с техника, каза Георги Димитров

"Пръскали сме само с дезинфектант. Същият, който се ползва за болници, в детски градини, заведения. Предния ден обработвахме улици и паркове, но имаше места, където техниката просто не можеше да влезе, особено в махалите. Концентрацията е 1%. Приключихме в рамките на два часа. Не сме пръскали срещу ларви на комари за комари. Пръскали сме само дезинфектант, разреден във вода".

В Карнобат има случаи на заразена с коронавирус млада жена, работила в Банско, припомни Димитров. 25 са високорисковите лица, контактували с нея.