Все по-луди печалби декларират всички банки в България

Актуални новини
14:47 - 02 Май 2019
2255
Все по-луди печалби декларират всички банки в България

Банките у нас продължават да богатеят ударно на гърба на вложителите си. Заради почти нулевите лихви по депозитите, които от своя страна отпускат срещу 5-6 пъти по-високи лихвени проценти на кредитори, финансовите институции реализират все по-истерични печалби, показа справка на Lupa.bg.

Банките увеличават печалбата си с двуцифрен темп. За първото тримесечие на 2019 г. положителният им финансов резултат е в размер на рекордните 309 млн. лв., което е с 15,7% повече от печалбата от 267 млн. лв., отчетена за същия период на миналата година. Излиза, че всички банки у нас заедно печелят над 100 милиона лева всеки месец – гигантска цифра за мащабите на България.

Нарастването е още по-впечатляващо, като се има предвид, че през 2018 г. банките в България постигнаха печалба от 1,67 млрд. лв. с ръст от 40% спрямо предходната година – истински рекорд от финансовата криза отпреди 10 години насам.

Последните данни на БНБ показват, че банките на първо място увеличават приходите си от основната си дейност - отпускането на кредити и поддържането на депозити. Нетният лихвен доход за първото тримесечие е 685,3 млн. лв. при 645 млн. година преди това, което е увеличение от 6,4%. Обяснението е в ниските лихви по кредитите, което доведе до засилено търсене и отпускане на заеми. В същото време лихвите по депозитите продължават да бъдат рекордно ниски, а някъде дори и нулеви.

Така се получава следното: гражданите дават на банките срещу средна лихва от мизерните 0,26% годишно своите пари, а те ги преотадавт като кредити на бизнеса срещу 4-5% годишно. Предвид огромните мащаби, финансовите институции реализират истерични печалби, които на практика са на гърба на депозантите. Малцина обаче смеят да повдигнат гласно въпроса, а вложителинте се съобразяват с диктата на банките, уплашени от случилото се преди 5 години с КТБ, когато изгърмяха депозитите на хиляди хора. Сега наплашените вложители са готови да държат парите си без да получават лихва, само и само банката да е сигурна и да не загубят средствата си.

По-бързо от приходите от лихви обаче растат нетните приходи от такси и комисиони. За тримесечието те възлизат на 264,6 млн. лв., което е с близо 10% повече спрямо първото тримесечие на миналата година. В същото време разходите за обезценка на лошите кредити намаляват.

Факт е, че въпреки ниските лихви, депозитите в банковата система стабилно нарастват - за първото тримесечие те се увеличават с 1,8 млрд. лв. (2%) и достигат 91,5 млрд. лв.