Все повече българи не искат да работят на договор

От КНСБ предлагат приложение за защита на работещите

Актуални новини
13:51 - 22 Юли 2019
2281
Все повече българи не искат да работят на договор

Нараства броят на работещите, които не искат да бъдат назначени на трудови договори. Това заяви във Велико Търново националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов.

Представители на различни отрасли от синдикатите и други институции участват в кампанията на КНСБ "Сивото убива", чиято цел е да се ограничи недекларираната заетост и сивата икономика. Според Капитанов не само работодателите, но и работниците отказват трудовите им правоотношения да бъдат подкрепени с договор заради множеството бързи кредити, които са взели.

От КНСБ са разработили мобилно приложение за подаване на сигнали в случаите, когато правата на работещите са нарушени.

Приложението е в сила от един месец и до момента е било инсталирано от над 400 потребители, а подадените сигнали са 30, отбеляза Даниела Алексиева от КНСБ. По един от казусите, който е в Дупница, има вече подготвено предписание от Инспекцията по труда, посочи тя. В приложението могат да бъдат публикувани и положителни отзиви за коректни работодатели, а една от целите е в края на годината да бъде изготвен регистър с коректните и некоректни работодатели.

Чрез програмата "Моето първо работно място", експерти представят пред ученици и студенти колко е важно да бъдат устроени на работа с трудов договор и какви са загубите им, ако работят в "сивия сектор" по отношение на обезщетенията им и размера на пенсиите.