Все повече българи откриват Сейшелите като туристическа дестинация

Броят на посетителите в тропическия рай е контролиран, за да не се наруши балансът на екосистемата

Нещо за четене
15:50 - 20 Декември 2022
3175
Все повече българи откриват Сейшелите като туристическа дестинация

Екзотичните дестинации стават все по-предпочитани за туристите след пандемията от коронавирус. Египет, Тунис, Дубай, Тайланд са част от посоките за българските туристи през следващите месеци. Все повече българи откриват и Сейшелите.

През следващата година туроператорите са планирали три чартъра до тази все още запазена от комерсиализация дестинация. Първият от тях ще бъде през януари, а следващите през февруари и март. В началото на тази година за първи път са реализирани два директни чартъра от София до Махе с повече от 340 туристи. Много българи пътуват и по редовните линии на авиокомпаниите. Туристическият борд на Сейшелите презентира възможностите за българските туристи, откъдето

посочиха, че тази луксозна дестинация предлага възможности за настаняване за всеки джоб. 

С полет през Истанбул пристигането на Сейшелите е възможно в рамките на денонощие, казва почетният консул на Сейшелите у нас Максим Бехар. 

След пропътуване на 6535 километра попадате в островна държава, разположена на 155 острова в Индийския океан, край източните брегове на Африка, на юг от Екватора и на север от остров Мадагаскар. 

Сейшелите съществуват от 150 милиона години и са все още непокътнати от цивилизацията. 

Това е една от най-девствените и некомерсиализирани дестинации, посочва Лена Хоареау от Туристическия борд на Сейшели, която представи в София възможностите за туристите.

„Имаме красиви плажове, като някои от тях са в рейтинга на най-добрите плажовете в света. Сейшелския архипелаг се състои от голям брой гранитни и коралови острови. Всеки един от тях е различен и предлага различно преживяване за посетителите. Въпреки, че островите са много, територията е едва 455 квадратни километра, а населението около 90 хиляди души. Гранитните острови са по-високи, с планински живописен релеф, гъсти гори, с буйна тропична растителност и тесни крайбрежни ивици. Докато кораловите са с много малка надморска височина и са слабо населени. Има изобилие от пусти плажове с изключително фин пясък и прозрачни води“. 

Остров Махе е най-големият и главен остров на архипелага, с международно летище. На него се намира най-малката столица в света - Виктория: 

„Има изобилие от туристически атракции на остров Махе – островът предлага повече култура и забавления, имаме ботаническа градина, галерии, музеи, паметници, църкви и храмове, тропически гори с разнообразни растения и животни. 

Местният пазар предлага екзотични плодове, подправки, риба и зеленчуци, разнообразие от местни деликатеси, казва Лена Хоареау“.

Махе е най-населеният остров и на него живее 90% от населението. На Сейшелите живее най-голямата сухоземна костенурка в света. Тук е родината и на палмата Коко дьо Мер. Тя, освен с огромните си семена, които могат да достигнат 20 килограма, е известна с тяхната форма, която наподобява на формата женски задни части. Населението на Сейшелите е пъстра смес от раси и народности. 

„Креолите – ние сме красива, интересна смес от народи, която носи корените си от Европа, Африка и Азия. Говорим три официални езика – английски креолски и френски. 82% от населението са католици, но ние сме много толерантни към останалите религии, посочва още Лена Хоареау“.

Праслин, Силует, Ла Диг, Мери Ан, това са само няколко от островите на Сейшелите, които привличат както семейства с деца, така и двойки за романтична сватба или меден месец. Обичайно туристите избират почивка на един или на комбинация от острови. Има възможности за круиз или преход от остров на остров, има вътрешни полети, както и възможности за достъп с хеликоптер.

Гмуркане, пътуване с лодка със стъклено дъно, шнорхелинг в кораловите рифове -

разноцветния подводен свят привлича туристи от цял свят, за да се наслаждават на ендемичните растителни и животински видове и на многоцветните тропически риби. 

Кога е най-подходящото време да посетим островите

„Можете да пътувате до Сейшелите по всяко време. Но да, ние имаме два туристически сезона. От май до септември, когато е европейското лято, духат ветрове, океанът не е много приветлив, влажността е ниска, температурата е около 25 градуса. Хората, които са любители на гмуркането обаче няма да изберат това време, защото видимостта под водата не е толкова добре.

От октомври до април е по-влажно и горещо. Температурата е 30 градуса, океанът е красив и спокоен“. 

За разлика от Карибите Сейшелите са встрани от пътя на въздушните циклони, които обикновено образуват унищожителни бури.  

Сейшелите не са дестинация за масов туризъм. Бернадет Вилемин - генерален директор „Маркетинг на дестинации“ на сейшелския туристически борд посочва: 

„Ние отбелязахме 290 хиляди посетители през октомври и целта, която имахме за тази година беше постигната. Както изглежда ще завършим годината с около 300–310 хиляди туристи. В следващите години не си поставяме по-висока цел от 500 хиляди туристи годишно. Ние сме впрегнали огромни усилия да продължим да опазваме красотата на островите и на природните дадености. Затова акцентираме върху устойчивото развитие на туризма. Ние сме благословени от майката природа с тази красива страна и трябва да съхраним това богатство за бъдещите поколения. 

От самото начало на развитието на туризма броят на посетителите е контролиран, за да не се наруши балансът на екосистемата.

Това го постигаме чрез контролиране броя на хотелите и на леглата. Прилагаме ограничен капацитет за всеки отделен остров, така че да сме сигурни, че имаме правилния баланс. Няма големи строежи и бизнес проекти. Ограничен е и броят на автомобилите, а на някои острови те са напълно забранени. Туристическите забавления са по-близо до естествения начин на живот и са различни от масово предлаганите".

Бернадет Вилемин опровергава схващането, че Сейшелите са много скъпа дестинация:

„Всеки може да открие Сейшелите, защото сме се погрижили за различните предпочитания и за различен бюджет.

Противно на това, което хората може би мислят, че островите предлагат само 5 звездно настаняване. Ние предлагаме много приятни малки обекти, къщи за гости, ваканционни апартаменти, вили на достъпни цени за всеки вкус и бюджет. Предлагането е специално за тези, които искат да имат автентично изживяване, за тези, които искат да се докоснат до креолската култура, които искат да се срещнат и да си взаимодействат с нея. 

Истина е, че сме известни като плажна дестинация. Да, имаме изобилие от дейности, свързани с водата – гмуркане, плаване, риболов, известни сме с круизите между вътрешните острови.

Но освен това имаме предлагане, свързано с вътрешността на островите и посетителите могат да открият предлагането, свързано с флората, фауната, имаме различни преходи и пътеки. Сейшелите, бих казала, че са перфектната дестинация за възстановяване. Атмосферата, въздухът ви карат да се чувствате добре и дзен, не е нужно да полагате друго усилие“.

Тази екзотична дестинация, която преди беше доста нишова и във високия сегмент, в момента е много отворена и търсена от средната класа, посочват туроператорите. Проверка в страниците им показва, че пакетите за 7 нощувки и 9 дни започват от 3 хиляди лева на човек и 5 хиляди лева за Нова година.

За неорганизирано пътуване проверка в резервационните системи показва възможности за настаняване в края на януари за 7 нощувки за един или двама човека от 550 евро, а цената на самолетния билет започва от 1000 евро на човек.