Все повече фалити на пъбове във Великобритания

Секторът се намира в повратен момент заради локдауните, енергийната криза, нарушенията по веригите за доставки и стачките

Новини
16:10 - 13 Февруари 2023
2070
Все повече фалити на пъбове във Великобритания

Повишени разходи и намалели продажби - кризата с покупателната способност засяга тежко емблематичните британски пъбове, като броят на фалитите в сектора е скочил миналата година с 83 на сто на годишна основа.

Това съобщи британската счетоводна фирма „Ю Ейч Уай Хекър Янг“ (UHY Hacker Young), цитирана от Франс прес.

„След труден период по време на пандемията много пъбове и барове се оказаха с малко спестявания и невъзможност да вземат допълнителни заеми“, а за някои от тях „сегашното икономическо забавяне се превърна в последния тласък към несъстоятелност“, се посочва в публикуваното днес комюнике на компанията.

По време на пандемията от КОВИД-19 правителствените помощи осигуряваха съществуването на редица фирми. През 2022 г. обаче 512 пъба са подали молба за фалит спрямо 280 през предходната година,

когато цените на електроенергията са скочили рязко, натоварвайки корпоративните бюджети, според комюнике.

Наред с това кризата с разходите за живот „е засегнала навиците на потребителите, правейки ги по-малко склонни за харчат за стоки, които не са от първостепенно значение“, според счетоводната фирма. Стачките на железничарите за заплатите, които зачестиха през последните месеци в страната, са отклонили клиентите на пъбовете в централните части на града. 

Броят на пъбовете намалява бавно в страната от няколко десетилетия, но

„неотдавнашните сътресения като пандемията и енергийната криза са ги поставили под безпрецедентно силен натиск“,

според браншовата федерация - Британската асоциация на пъбовете и производителите на бира (BBPA).

Преди представянето на бюджета в парламента на 15 март организацията призова правителството да „инвестира в момента в пъбовете и кръчмите, най-вече чрез по-изгоден данъчен режим, или ще ги загуби завинаги“.

„След три крайно трудни години заради локдауните, енергийната криза, нарушения по веригите за доставки, стачки и рязък спад на потребителското доверие“, секторът се намира в повратен момент, уверява браншовата организация.