Все повече хора в плен на Синдрома на компютърното зрение

Актуални новини
13:37 - 18 Февруари 2021
2341
Все повече хора в плен на Синдрома на компютърното зрение

Повечето хора вече прекарват голяма част от времето си пред някакъв вид екрани- компютри, телефони, телевизори.

Това няма как да не оказва влияние върху здравето на очите. Прекомерната им употреба може да доведе до някои неприятни последици. Една от най-често срещаните е Синдромът на компютърното зрение. Макар и наречен синдром, тук не става дума за заболяване, а по-скоро за оплаквания, свързани с прекомерната употреба на дигиталните устройства.

Близо 70% от хората, които прекарват повече от 5-6 часа пред компютър, имат оплакване от очен дискомфорт, особено в края на деня. Те усещат умора, тежест в очите, понякога и главоболие. Много типични са дразненето, паренето, глождене в очите. А също чувство на сухота, на чуждо тяло, в някои случи зачервяване на очите, размазване на образа. Всички тези оплаквания зависят и от времето, което се прекарва пред компютъра.

В условията на пандемията и дистанционното обучение и децата са засегнати от тези проблеми. Допълнителна вреда носи изсушаването на очите.

При сухота в окото се нарушава слъзният филм, който има три слоя, изпарява се течната част и може да се получи замъгление, пише monitor.bg. Хората със сухо око, когато не са пред екрана, мигат учестено, което всъщност е защитна реакция. При сухото око е препоръчителна употребата на капки изкуствена сълза.