Все повече шведи одобряват присъединяване към НАТО

ЕС
13:28 - 20 Април 2022
1400
Все повече шведи одобряват присъединяване към НАТО

Нараства мнозинството от шведи, подкрепящи присъединяване към НАТО, според публикувани днес резултати от социологическо проучване, предаде Ройтерс. В същото време управляващите в Швеция и Финландия обмислят дали руската инвазия в Украйна трябва да доведе до прекратяване на дългогодишния военен неутралитет на двете страни.

Проучването е проведено от института „Демоскоп“, по поръчка на вестник „Афтонбладет“ и включва 1177 интервюта, проведени в периода между 14 и 19 април. Резултатите от него показват, че 57 процента от шведите подкрепят членство в НАТО  – с 6 процентни пункта повече в сравнение с подобно проучване през март. Броят на противниците на присъединяване към алианса са спаднали на 21 процента от 24 процента през март, а този на колебаещите се - на 22 процента от 25 процента.

Анкетата от месец март бе първата, която показа, че мнозинството от шведите (51 процента) са за присъединяване към НАТО.

Швеция не е участвала във война от времето на Наполеон, а политиката ѝ за сигурност се основава на „неучастие във военни съюзи“, отбелязва агенцията.

Но руското нашествие в Украйна, което Москва нарича „специална военна операция“, накара Швеция, също като Финландия, радикално да преосмисли позицията си. Шведското правителство преразглежда своята политика за сигурност и съответният доклад трябва да бъде представен до края на месец май. Управляващите социалдемократи провеждат вътрешнопартиен дебат дали да оттеглят дългогодишното си противопоставяне на членство в НАТО.

Социологическото проучване показа също нарастване на подкрепата за членство в НАТО сред избирателите на Шведската социалдемократическа работническа партия, като обявяващите се за присъединяване са много повече от отхвърлящите го.