Всеки четвърти европеец смята финансовото си състояние за несигурно

Покупателна способност е намаляла през последните три години заради по-скъпите храни, горива, отопление и сметки за наем

Новини
16:53 - 07 Ноември 2022
1967
Всеки четвърти европеец смята финансовото си състояние за несигурно

Един от всеки четирима европейци описва финансовото си положение като „несигурно“, повече от половината виждат сериозен риск то да стане такова през следващите месеци, а 80% вече са били принудени да правят трудни избори за харчене според проучване, цитирано от „Гардиън“.

Докато кризата с разходите за живот, водена от високите цени на енергията, необузданата инфлация и войната на Русия срещу Украйна, затяга хватката си, проучването в шест страни за френската неправителствена организация за борба с бедността Secours Populaire рисува тревожна картина на „континент на ръба“.

Над половината (54%) от повече от 6 хил. души във Франция, Германия, Гърция, Италия, Полша и Обединеното кралство са заявили пред агенция „Ипсос“, че тяхната

покупателна способност е намаляла през последните три години - най-вече заради по-скъпите храни, горива, отопление и сметки за наем.

Най-силно засегнатата страна е Гърция, където 68% от анкетираните казват, че покупателната им способност е намаляла „много“ или „донякъде“ от 2019 г., следвана от 63% във Франция, 57% в Италия, 54% в Германия, 48% във Великобритания и 38% в Полша.

Около 80% от анкетираните заявяват, че вече са били принудени да направят значителни компромиси,

включително намаляване на пътуванията (62%) или отоплението (47%), вземане на заеми от приятели или семейство (42%), намиране на втора работа (40%) и пропускане на хранене (29%).

В шестте държави 64% посочват, че сега „често“ или „понякога“ не могат да решат какво още да ограничат, тъй като вече са ограничили каквото могат, а 27% често или понякога се страхуват да не загубят дома си.

Средно около 27% от респондентите в шестте страни казват, че финансовото и материалното им положение е „несигурно“,

дефинирано като „един неочакван разход може да промени всичко“, докато 55% казват, че трябва да обърнат внимание.

Бъдещето обаче изглежда по-лошо за мнозина: мнозинството от европейците (55%) смятат, че са изправени пред много или донякъде значителен риск от изпадане в несигурност през следващите месеци - като всеки пети (17%) оценява възможността като много голяма.

Италианците и гърците са най-загрижени, съответно със 70% и 68% много или донякъде загрижени.

Около 47% от анкетираните във Великобритания казват, че смятат, че рискът от несигурност е значителен, както и 42% от тези във Франция.

По-специално родителите са усетили напрежението, показва проучването. Голямо мнозинство (72%) в шестте държави заявяват, че са намалили собствените си развлекателни дейности (76%), фризьорски и козметични процедури (72%) и бюджет за дрехи (72%), за да запазят качеството на живот на децата си.

Почти половината от родителите (48%) в шестте държави също така посочват, че редовно намаляват храната си, за да нахранят децата си,

докато 66% казват, че са били принудени да ограничават дейностите на децата си, включително излети и ваканции.

Средно 49% - включително 50% в Обединеното кралство - от родителите се притесняват, че няма да могат да посрещнат нуждите на децата си в бъдеще, докато 33% казват, че вече не са в състояние да гарантират, че диетата на децата им е толкова разнообразна, колкото биха искали.

Проучването показва поразителни разлики между страните, що се отнася до това кои групи се смятат за най-застрашени от изпадане в бедност: пенсионери в Германия (61%), по-млади хора в Италия (57%) и в Обединеното кралство семействата с един родител (55%).