Всеки пристигащ във Великобритания с 14-дневна карантина

Вътрешният секретар Прити Пател ще изложи подробности за мерките

Свят
14:55 - 22 Май 2020
2694
Всеки пристигащ във Великобритания с 14-дневна карантина

Хората, които пристигат във Великобритания, ще трябва да са под карантират за 14 дни и могат да бъдат глобени с 1000 паунда (1220 долара), ако не спазят плана, обявен в петък от британското правителство, съобщава АП. 

Вътрешният секретар Прити Пател ще изложи подробности за мерките, които вече предизвикаха объркване и критика от страна на авиокомпаниите, летищата и уморени британци, чудейки се дали ще могат да почиват това лято.

Великобритания не затвори границите си по време на пика от епидемията в страната, но въвежда карантина точно когато много други европейски страни започват да се отварят отново.

По-рано британското правителство заяви, че карантината ще започне в началото на юни и ще се прилага за пристигащи отвсякъде, с изключение на Ирландия, която има дългогодишно споразумение за свободно движение с Великобритания. Има вероятност да има изключения за някои пътници, включително камиони и медици.

Британците, които се връщат от чужбина, също ще трябва да се самоизолират за 14 дни в рамките на мерките, които ще се преразглеждат на всеки три седмици.

Съществува объркване във връзка с политиката на Обединеното кралство, след като първоначално правителството заяви, че няма да се прилага за хората, пристигащи от Франция. Това предизвика недоволство от страна на Европейския съюз, който иска координирана политика в 27-членния блок.

След което Великобритания заяви, че Франция няма да бъде освободена от карантина.

Авиокомпаниите предупредиха, че британският ход може да ограничи техните усилия за възстановяване на бизнеса, опустошен от пандемичните ограничения за пътуване. Карън Ди, изпълнителен директор на Британската асоциация на летищните оператори, заяви, че правителството не е казало на летищата как ще се прилага карантината.

"Вярвам, че пътниците ще бъдат помолени да дадат адрес в Обединеното кралство и ще има проверки на място и глоби за тези хора, но не знам подробности как ще се изпълни", коментира тя пред комисията по вътрешни работи на парламента.