Всеки сам си преценя: 500 делегати искат Нинова да остане лидер на БСП

Конгресът на Столетницата решава дали да приеме оставката й след катастрофалните резултати от парламентарния вот

Политика
10:20 - 22 Януари 2022
3265
Всеки сам си преценя: 500 делегати искат Нинова да остане лидер на БСП

Конгресът на БСП да гласува доверие на лидерката Корнелия Нинова и подадената от нея оставка да бъде отхвърлена. Това са поискали вече 500 от делегатите на червения конгрес, чието заседание започна тази сутри в зала 1 на НДК.

Подписката в подкрепа на Нинова, тръгнала от Благоевград, до момента е подкрепена от 500 делегати, каза пред медии секретарят на Изпълнителното бюро на партията Вяра Емилова.

Нинова подаде оставка след катастрофалния резултат на парламентарните избори на 14 ноември, като така пое отговорността, че партията остана четвърта сила в новото Народно събрание. Стратегията на лидерката - поведение с умерен тон, което тя зададе на своята партия в последните три предсрочни предизборни кампании, обаче легитимира столетницата като партия на промяната, твърдят нейните привърженици. Те отчитат, че БСП е част от управляващата четворна коалиция, а Нинова - вицепремиер и икономически министър.

"Има нагласи оставката на Корнелия Нинова да не бъде приета на 50-ия конгрес на БСП, който се провежда днес”, заяви министърът на туризма и член на изпълнителното бюро на БСП  Христо Проданов.

По думите му от структурите на партията през последните дни се чуват подобни призиви. „Както преценят делегатите – това ще се случи”, подчерта Проданов.

961 делегати и над 300 гости се очакват на висшия партиен форум в НДК. Влизането е със зелен сертификат, а за тези, които нямат такъв, има мобилни лаборатории за бързи тестове за ковид.

По информация на Lupa.bg обаче преди 10 часа са се регистрирали под 640 делегати.