Всеки трети българин е готов да стане донор

42% признават, че не биха дали съгласие от суеверие и страх

Новини
21:58 - 05 Ноември 2019
2476
Всеки трети българин е готов да стане донор

Едва 35% от българите са готови да станат донори. Данните са от социологическо проучване, направено по поръчка на здравното министерство. 

Почти 32% са съгласни органите на техен починал роднина да бъдат дарени. Не е малък и делът на хората, които ще го направят само защото това може да се случи и на техен близък.

Близо 60% от българите смятат, че в името на това да има повече донори, лекарите няма да направят нужното, за да спасят човешки живот при евентуален инцидент.

42% пък признават, че не биха дали съгласие от суеверие и страх, че така ще предизвикат съдбата си. На този фон само 4% отричат напълно донорството.

Данните показват още, че повече от половината българи не знаят нищо за донорството. Затова и здравното министерство започва национална кампания за насърчаване на дарителството.

За да насърчат благородния жест от министерството ще разпространят и специални карти, с които всеки може да декларира съгласието си да стане донор. Тя обаче няма да има юридическа стойност и последната дума отново ще бъде на близките.


 
30 386