Вселенският патриарх пожела на Рашидов мир на Балканите и просперитет за България

Вартоломей отправи и пожелание за благодатна Нова година

Топ
10:52 - 20 Декември 2022
1434
Вселенският патриарх пожела на Рашидов мир на Балканите и просперитет за България

Да има мир на Балканите и просперитет на българския народ и държава. Тази благословия отправи Вселенският патриарх Вартоломей, след като по-рано днес прие на лична аудиенция председателя на българския парламент Вежди Рашидов, а после се срещна с българската делегация в Истанбул.

Той отправи и пожелание за благодатна Нова година, а на делегацията и депутатите ни - успешна работа и с Божията помощ да сбъднат всичките задачи, които са си поставили по време на мандата.

"Много се радвам, че България е част от голямото европейско семейство и заедно с Румъния, Гърция и Кипър, всички тези православни държави показват своята православна култура между европейските народи, ние се гордеем с това", добави патриархът.

Рашидов му подари евангелие със златен обков и получи от патриарха коран на гръцки и арабски. Ние уважаваме всички религии, уважаваме това че е мюсюлманин, обясни за дара си патриархът. Той отбеляза, че с Рашидов се познават още откакто той бе министър и "правеше прекрасни проекти".

Определи го като можещ и знаещ човек, който освен таланта, който притежава, говори и много езици. Вартоломей изпрати поздрави към българския патриарх Неофит и всички архиереи на българската православната църква.

След личната среща Вартоломей благослови българската делегация.

По-късно днес делегацията ще посети желязната църква "Свети Стефан", където ще има молебен за здраве.