Всенародно празнично хоро се провежда в няколко града на България

Актуални новини
16:26 - 06 Септември 2022
1667
Всенародно празнично хоро се провежда в няколко града на България

Списание "Дестинация България" е един от организаторите на инициативата за организиране на общобългарски празник за споделяне – участие във всенародно празнично хоро, ритуала с непреходната родова сила за енергиен обмен и единение на българите от близо и далеч.

"Българско хоро ще се играе и извън пределите на България. Имаме обаждания от различни държави, които искат да участват в инициативата". Това подчерта в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Павлинка Иванова, един от издателите на списание "Дестинация България":

"Цялата идея за това всенародно българско хоро е подкрепена от вицепрезидента Илияна Йотова. Нека това общобългарско хоро да има своите последователи, да може да стане като традиция".

"Народът казва - "Друго си е, когато свири духовата музика". Тази инициатива е хубава и заслужава специална подкрепа", сподели пред БНР Корнелия Маринова, кмет на град Ловеч, един от градовете, включили се в празничната инициатива:

"Ще звучат много хора. Общинският духов оркестър участва във всички тържества, които Община Ловеч организира както в града, така и в населените места около Ловеч. В днешния ден, Деня на Съединението, всенародното празнично хоро е за единение и в прекия, и в широкия смисъл, защото ние сме хванати на едно хоро. Бедствието, което в момента хората от Карловско преживяват, а и всички ние като българи, означава, че отново сме хванати на едно хоро, така че българската съдба е важна".

"Днешният празник съвпада с нашия фолклорен фестивал "Камено пее и танцува“, каза Димитринка Бакалова, организатор на инициативата в Община Камено и ръководител на местния фолклорен ансамбъл:

"В момента на площада имаме около 300 изпълнители, които не са само от Камено. Има от Равнец, от Бургас, от всички села от нашата община. От 30 години ние си провеждаме този празник и е чудесно, че съвпада с тази хубава инициатива. Всички ще се хванат на едно хубаво тракийско право хоро. Всички участници са облечени в национални носии. Голям празник е тук".