Всичката Мара втасала! Благоевград чества Деня на прилепите

Актуални новини
13:18 - 26 Септември 2019
2374
Всичката Мара втасала! Благоевград чества Деня на прилепите

С рисуване със светлина и обиколка с детектор музеят в Благоевград ще отбележи Международния ден на прилепите, който е на 27 септември. Това каза за БТА Тоня Маринова от културната институция.

Благоевград се включва за пета поредна година в международната инициатива, като програмата започва от 18.30 часа. Тази година ще има творчески ателиета, както и среща с пораснали вече участници от предишни години.

С падането на нощта ще започне специално ателие, в което желаещите ще рисуват със светлина, а моментни снимки ще запечатват сътворените фигури. Предвидена е и разходка по тъмно из старите къщи на квартал "Вароша", където с детектор участниците ще слушат звуците, които издават прилепите.

Нощта на прилепите е международна инициатива, която цели да запознае хората с уникалния живот на тези същества, тъй като те са навсякъде около нас, казаха още от музея в Благоевград. В България се срещат тридесет и три вида от общо тридесет и пет за Европа. Всички те са насекомоядни и пазят градовете и селата от прекалена популация на вредители. "Едно от най-малките прилепчета, малкото кафяво прилепче за една нощ може да изяде до три хиляди комара. Много са важни и за селското стопанство, дори и в някои страни правят специални къщички за прилепи, точно в местата, където има проблем с вредителите по селското стопанство", каза още Тоня Маринова.