Всички харесват ГЕРБ-СДС, ИТН с най-млад електорат, старите подкрепят БСП

Турците в селата масово гласували за Доган, младите висшисти предпочитат ПП-ДБ

Политика
11:00 - 28 Октомври 2024
1725
Всички харесват ГЕРБ-СДС, ИТН с най-млад електорат, старите подкрепят БСП

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила сред всички възрастови групи, а най-младият електорат е на „Има такъв народ“, сочат резултати от екзит пол на социологическа агенция „Тренд“. 

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила сред всички възрастови групи, сред висшистите и хората със средно образование, живеещите в областните центрове и малките градове, показват данните на социолозите. Най-голям дял имат хората на възраст между 40 и 60 г., от областните градове, със средно образование.

„Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) се представя по-добре от средното сред по-младите възрастови групи до 40 г., допълват от „Тренд“. Близо две трети от всички избиратели на коалицията са с висше образование, а малко под една трета са софиянци. Общо 58% от всички гласували за коалицията са жени.

„Възраждане“ се представя най-добре в групата на средната възраст - между 40-59 г., като половината от подкрепилите ги са жители на областните центрове.

Най-младият електорат в страната е на „Има такъв народ“, а 40% от всички гласували за партията на Трифонов са под 40 години. Електоратът на МЕЧ също има по-висок дял младежки вот и над една пета от всички подали глас за партията на Радостин Василев са между 18 и 29 години.

Близо половината от гласувалите за „ДПС-Ново начало“ са етнически турци. Общо 60% от всички, гласували за партията на Делян Пеевски живеят в селата, а 22% в областните градове, пише в анализа на социолозите.

При „Алианс за права и свободи“ малко над две трети от вота е от етнически турци, а 80% от избирателите живеят в селата.

Общо 63% от всички гласували за „БСП-Обединена левица“ на тези избори са хора над 60 години. Избирателите им живеят предимно в областните центрове и малките градове.

От „Тренд“ допълват, че 65 на сто от всички гласували на изборите са взели решението за кого да гласуват преди кампанията, 16% - в рамките на кампанията, девет на сто - в последните няколко дни, а 8% - в самия изборен ден. Изследването е финансирано от "Нова броадкастинг груп" и "Евронюз".