Всички хора могат да предсказват като Ванга

Учени доказват, че човешкият мозък предвижда бъдещето

Мистика
18:28 - 22 Август 2021
5301
Всички хора могат да предсказват като Ванга

Човешкият мозък е в състояние да предсказва бъдещето, докато слуша песни, мелодии, както и думи. До този извод е достигнала група учени от университети в Дания, Великобритания и Канада, пише Naked Science.

Според експертите, ако музикално парче се прекъсне по определен начин, мозъкът започва самостоятелно да го измисля и да го възприема като завършено. Така реално човек се опитва да предскаже бъдещето. Мозъкът демонстрира подобни свойства, когато измисля фрази, изговорени не изцяло от човек.

В проучването са участвали над 70 души, които са били разделени на групи. Първата група слушала произведения на Бах. На тях им е било позволено да връщат отново и отново записа и да го спират, когато пожелаят. Втората група слушала същите мелодии и давала оценка.

Според резултатите от изследванията първата група запомняла добре откъсите, а втората възприемала композициите по-пълно. Неотдавна учени от Медицинския център на Университета Джорджтаун (САЩ) опровергаха популярното мнение, че умствените способности се влошават с възрастта. Те доказаха, че две ключови мозъчни функции, свързани със способността за обработка на нова информация, могат да се подобрят при по-възрастните хора.