Всички победители във финалите на Европейски първенства (част II)

Гърция и Дания са два от отборите, които шокираха Стария континент

Футбол
13:40 - 06 Юни 2024
5296
Всички победители във финалите на Европейски първенства (част II)

Продължаваме с втората част на финалите на европейските първенства. Извън традиционните футболни сили, които сме свикнали да наблюдаваме в завързаните битки за ценните отличия, има и такива, които успяха да отхапят парче от "лъвския пай".

Дания през 1992-а и 12 години по-късно Гърция бяха отборите, които се окъпаха в злато.

Испания успя да се нареди на челните места по брой отличия, което стана благодарение на реализацията на едно от най-силните поколения на "ла фурия".

1992 г. - Дания

Евро 1992 е един от най-големите шокове в международната история - Дания печели титлата, след като се класира само благодарение на дисквалификацията на Югославия.

Участват осем отбора, сред които Шотландия и домакините от Швеция за първи път, Германия в първия си турнир след обединението и Общността на независимите държави - преходен отбор на Съветския съюз (ОНД).

Дания направи равенство с Англия, след което загуби от Швеция, но се спаси в последния си мач в групата с победа над Франция с 2:1. Франция и Англия отпаднаха, а двата скандинавски отбора продължиха напред.

Нидерландия и Германия се класираха от група 2, като ОНД завърши на дъното след поражение с 0:3 от Шотландия.

Германия отстрани Швеция с 3:2 в интересен полуфинал, а Дания шокира действащите шампиони от Нидерландия с дузпи след равенство 2:2. Марко ван Бастен - героят отпреди четири години, е единственият играч, който пропуска.

Джон Йенсен и Ким Вилфорт вкараха головете за Дания на финала, побеждавайки Германия с 2:0, което без съмнение е един от най-големите обрати в международен финал.

Финал: Дания - Германия 2:0

1996 г. - Германия

Евро`96 е годината, в която футболът се завръща у дома, въпреки че Англия не успява да се справи с Германия.

Турнирът за първи път е разширен до 16 отбора, като в четири групи се класират по двама четвъртфиналисти.

Състезанието беше слабо резултатно, като Германия беше единственият отбор, който се разписа два пъти в мач през цялата фаза на елиминациите, а двата четвъртфинала и двата полуфинала бяха решени с дузпи.

Германия победи Англия с дузпи, тъй като Гарет Саутгейт пропусна решаващия удар, а Чехия също се класира за сметка на Франция.

На финала чехите поведоха чрез Патрик Бергер, но в крайна сметка бяха победени след продължения с два гола на Оливер Бирхоф, второто попадение беше по правилото за "златен гол".

Финал: Германия - Чехия 2:1 (след продължения)

2000 г. - Франция

На Евро 2000 - турнир с много резултати и добра посещаемост, Франция продължава победата си на Световното първенство през 1998 г. и става световен и европейски шампион.

Зинедин Зидан стана "Играч на турнира", а Патрик Клуйверт и Саво Милошевич си поделиха "Златната обувка".

Франция победи Испания и Португалия по пътя към финала, където се срещна с Италия, която беше отстранила Сърбия и Нидерландия.

Победата на Франция на полуфинала дойде с гол от дузпа на Зидан в 117-ата минута, а финалът се оказа също толкова драматичен.

Италия поведе през второто полувреме чрез Марко Делвекио, но Силвен Вилтор изравни в продължението, преди Давид Трезеге да го спечели с още един "златен гол".

Финал: Франция - Италия 2:1 (след продължения)

2004 г. - Гърция

През 2004 г. европейското първенство започва да се слави с репутацията си на страна, която предизвиква сътресения. 12 години след победата на Дания Гърция спечели титлата в турнир, в който Германия, Испания и Италия отпаднаха в груповата фаза.

След като завършиха на второ място в групата си след Португалия, гърците преминаха през фазите на елиминациите с победи с по 1:0 над Франция и Чехия.

Първият мач на турнира беше Португалия - Гърция, но той щеше да се окаже и последен.

Португалия отстрани Англия с дузпи, а след това се наложи над Нидерландия с 2:1 и стигна до финала в Лисабон, където Гърция постигна нова победа с 1:0.

Финал: Гърция - Португалия 1:0

2008 г. - Испания

През по-голямата част от футболната си история Испания не постигаше успехи, но през 2008 г. златното поколение на "ла фурия" спечели първата от трите си поредни титли.

Германия се беше съживила след домакинството на Световната купа през 2006 г. и премина през турнира по забавен начин с победи с 3:2 над Португалия и Турция в елиминационните етапи.

Испания трябваше да изпълни дузпи, за да преодолее Италия на четвъртфиналите, но се справи с Русия с 3:0 и стигна до финала.

В напрегната среща във Виена Фернандо Торес вкара единствения гол за победата с 1:0. Партньорът му Давид Вила спечели "Златната обувка", а Шави стана "Играч на турнира", с което проправи пътя на испанската доминация на най-високо ниво.

Краен резултат: Испания - Германия 1:0

2012 г. - Испания

Вече световни шампиони, но въпреки това някои смятат, че през 2012 г. испанският футбол е закърнял.

Макар че по пътя към финала те победиха Хърватия, Франция и Португалия, футболът им често беше клаустрофобичен и скучен, а Сеск Фабрегас понякога беше използван като доста атакуващ играч.

На финала те се срещнаха с Италия, след като тимът на Чезаре Прандели, воден от Марио Балотели и Антонио Касано, беше победил Англия и Германия.

В крайна сметка финалът почти не беше оспорван. Давид Силва и Жорди Алба поведоха Испания с 2:0 на почивката, а Фернандо Торес и Хуан Мата заляха раните в края на мача.

Триумфът на Испания с 4:0 е най-голямата победа във финала на Европейско първенство.

Краен резултат: Испания - Италия 4:0

2016 г. - Португалия

Изглеждаше, че Евро 2016 ще принадлежи на Франция. Те бяха на родна земя, разполагаха с изключително талантлив състав и през цялото време играха отличен футбол.

Промъкнаха се покрай Република Ирландия, съсипаха Исландия и отстраниха Германия с 2:0, за да си уредят среща със съдбата в Париж.

Там те се изправиха срещу Португалия, която досега имаше само един спечелен мач. И в трите мача в групата те завършиха наравно и се нуждаеха от дузпи, за да отстранят Швейцария и Полша, след което се изправиха срещу намиращия се във форма Уелс с победа 2:0.

Когато Кристиано Роналдо напусна контнузен със сълзи на очи след само 25 минути, изглеждаше, че всичко е наред.

Но Португалия се противопостави, а Франция отслабна. С напредването на мача домакините започнаха да се изнервят, но след това бяха зашеметени от далечния удар на Едер в 19-ата минута на допълнителното време.

Финал: Португалия - Франция 1:0 (след продължения)

2020 г. - Италия

Финалът на надпреварата, която беше планирана за 2020-а, но се игра година по-късно, противопостави Италия и Англия. На "Уембли" в Лондон се състоя 16-ият турнир на Стария континент.

Надпреварата се проведе в 11 града в 11 различни европейски държави - по случай 60-ия рожден ден на надпреварата на Европа.

Това е второто европейско първенство, в груповата фаза на което играят 24 отбора, и първото, което се провежда не на територията на една или две съседни страни.

На осминафиналите Англия изхвърли Германия след 2:0, Италия се справи трудно с Австрия, а Франция преклони глава пред Швейцария.

В следващата фаза "ла фурия" спечели след дузпи срещу бойките швейцарци, а "скуадрата" преодоля трудно Белгия с 2:1. Англичаните нямаха проблеми с Украйна (4:0) в Рим.

Полуфиналните битки бяха изключително драматични. Италия се наложи над Испания след дузпи, докато британците надделяха трудно над Дания след продължения (2:1).

Пред 67 173 зрители и с приблизителна глобална телевизионна аудитория от 328 милиона души, Италия спечели втия си трофей.

На финала "адзурите" победиха Англия с 3:2 следв изпълнения на дузпи след равенство 1:1 в редовното време и продълженията.

Англичанинът Люк Шоу откри резултата още във втората минута, което е най-бързият гол, вкарван някога на финал на европейско първенство. Леонардо Бонучи, който по-късно беше обявен за "Играч на мача", изравни в средата на второто полувреме. Англия имаше преднина от 2:1 при дузпите след два удара, но последните трима играчи пропуснаха - Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака. Италия се съвзе и в крайна сметка спечели с 3:2.

Това е първата голяма титла на "скуадра адзура" след Световното първенство през 2006 г. и първото европейско отличие след спечелването му на родна земя през 1968 г.

По отношение на титлите от европейски първенства Италия се изравни с Франция с две и изостава с един трофей от Германия и Испания.

Англия стана третата страна през XXI век, която губи финала на европейското първенство на родна земя след Португалия през 2004 г. и Франция през 2016 г. Това беше първият еврофинал на "трите лъва" в историята и едва втората им финална битка на голям турнир след световното първенство през 1966 г.