ВСИЧКИ СЕ ПИТАТ: Кога започва ремонтът на Централна гара в София?

Актуални новини
10:41 - 03 Октомври 2024
1420
ВСИЧКИ СЕ ПИТАТ: Кога започва ремонтът на Централна гара в София?

Столична община обяви, че започва ремонт на подлеза на столичната Централна гара. Състоянието му е трагично - мръсотия и бездомници, които живеят там. Още на входа на гарата ни посрещат боклуци по земята – сред които и бутилки алкохол.

Мястото е собственост на Столичната община. В своя позиция до bTV оттам обясняват, че пространството периодично се почиства, а проверки се правят редовно.

Въпреки усилията обаче пътници и бездомни хора продължават да делят пейките дори в чакалнята на гарата.

„Почиства се всяка сутрин тук, но е в окаяно състояние – това е факт. Занемарено, необитаемо и всъщност оттук идват проблемите“, казва кметът на района, Момчил Даскалов.

„За цялото развитие на района има един проект, който е приет от СОС преди години, но за да се случи това ще отнеме много времеви и паричен ресурс, а ние не можем да го търпим в това състояние. Концепцията сега е какво да свършим. Най-важното е, че отдолу са търговски обекти, а всъщност няма трафик към БДЖ и оттам няма интерес към търговците“, казва той.

Даскалов уточни, че в предвидените действия включват първо освежителен ремонт, смяна на осветлението, повишаване на сигурността и организацията на почистването. Очаква се ремонтните дейности да започнат до края на месеца и да приключат до края на ноември.

А на втори етап - от догодина следва от търговска част, празните и изоставени магазини, да се превърнат в център за културни събития и дейности.