Всички срещу Слави за субсидия 1 лев

Политика
19:36 - 21 Април 2021
9562
Всички срещу Слави за субсидия 1 лев

Субсидията от 1 лев на глас за партиите, събрали над 1 процент от вота на парламентарни избори май ще се окаже мираж, след като не успя да прескочи първата бариера в парламента - решението на правната комисия. Депутатите гласуваха "против", а само четирима - тези на Слави-Трифоновата група на Има такъв народ се обявиха "за". Четирима бяха против, а петима се въздържаха. Интересното е, че коалицията тук се оформи между ГЕРБ, ДПС и Демократична България, които почти единодушно заявиха, че подобна практика може да се превърне само в извор на сенчесто финансиране за партиите.

Предложението бе представено от председателката на парламента Ива Митева. Тя се позова на референдума, иницииран от Слави Трифонов, на който над 2,5 млн. български граждани подкрепиха тази идея.

"Как така не уважихте 2,5 млн. избиратели за мажоритарен вот, а сега за 1 лв. ги уважавате? Да ми обясните този двоен аршин?", репликира обаче депутатката от ГЕРБ Дани Каназирева. 

"Промяна на субсидията от 8 лв. на 1 лв. не е такъв съществен елемент от изборите. Не знам дали осъзнавате колко сеирозен въпрос е смяната на избирателната система. Ние не сме против мажоритарната система. Ще внесем предложение между първо и второ четене, че пропорционалната система ще се прилага до първите редовни избори. След тези избори, ако сме в парламента и имаме мнозинство, ще започнат разговори за промяна на изборната система", обоснова се Митева. 

Атанас Славов от "Демократична България" заяви, че подкрепя система, при която политически партии разполагат с достатъчно публичен ресурс при строги праивла за отчетност.

"1 лв. не отговаря на съвременните стандати за финансиране на политически партии в Европа", заяви Славов. Според него обаче трябва да се мисли в посока на известни ограничения за даренията. 

"И за стандартите на Африка също е недостатъчен 1 лв.", заяви Хамид Хамид от ДПС, като добави, че ако предложението за 1 лв. бъде прието, от Движението ще внесат предложение за 0 лв. на глас.

"8 лв. субисидия е достатъчна за големи партии като ГЕРБ и БСП. БСП беше голяма партия. На нас не ни стига. За да участваме на тези избори взехме банков заем. Всичко под 10 лв. е равно на 0", каза още Хамид.