Всичко е прогнило: „Калинка до калинка” в МВР

Общество
14:27 - 10 Ноември 2022
2823
Всичко е прогнило: „Калинка до калинка” в МВР

Оставката на вътрешния министър няма да реши нищо. Това каза пред "Фокус“ о.з. полк. Чавдар Петров, бивш зам.-директор на Национална служба "Сигурност“, председател на Асоциация "Сигурност“ във връзка с инцидента на границата ни.

"Проблемите са натрупани от години и от времето, когато Борисов беше главен секретар и министър председател", добави полк. Петров. "Става дума за многохилядния състав на МВР, който трябва да си промени мисленето, както и начина на мислене на ръководство.

Няма никаква система в момента, калинка до калинка. С две години трудов стаж е и става ръководител. Системата на МВР е изцяло прогнила. Тя може да се оправи, но трябва политическа воля. Трябва да се назначат хора, които не се поддават на корупция.

Подборът на кадрите трябва да става по друга система, както и подготовката им", добави полк. Петров.

Правителството трябва да иска много по-сериозна помощ от Европа за обучението на нашите полицаи, смята още Чавдар Петров. Трябва да се приложат най-новите методи да се обучат нашите полицаи.

"Аз лично не съм убеден, че военните могат да бъдат на границата. Те може само временно да бъдат там", коментира още полковникът от запаса. Според него, ако и Турция разположи по границата си военно поделение това би било сериозен риск от конфликт на въоръжените сили. Военните може да помагат, но те нямат никакви други функции там.

Във връзка с някои твърдения, че и пътни полицаи се изпращат на границата ни, полк. Петров каза, че това е "пълна идиотия". Те също нямат никаква военна подготовка и това носи много рискове.

"Трябва да се прави подготовка и преподготовка на служителите на МВР. А чувам, че има и такива, които не са ходили от 25 години на преподготовка.  Система от мерки трябва да се предприемат. А като сменят министъра какво ще стане", добави полк. Чавдар Петров.